Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θύμα παράλογης γραφειοκρατίας ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο»

Ενα ακόμη κτίριο-κόσμημα της Αθήνας είναι η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά, που πλέον έχει μετατραπεί σε ...


Ενα ακόμη κτίριο-κόσμημα της Αθήνας είναι η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά, που πλέον έχει μετατραπεί σε ερείπιο.
Ενα ακόμα εν δυνάμει στολίδι που κοσμεί τους αθηναϊκούς δρόμους εδώ και 115 χρόνια, είναι και το, ερείπιο πια, 1.227 τ.μ. νεοκλασικό ιστορικό, διατηρητέο μνημείο από το 1985, στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι.





Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία». Πρόκειται για ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο, διώροφο, λιθόκτιστο, με κεραμοσκεπή και λιτές νεοκλασικές όψεις».

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το συγκεκριμένο διατηρητέο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη παράλογης γραφειοκρατίας. Ο πρόεδρος του κληροδοτήματος «Ιωάννης Αθ. Γεωργούλης» και δικηγόρος Ηλίας Δρακόπουλος σημείωσε ότι εδώ και 40 χρόνια υπάρχει αντιδικία με τον Δήμο Αθηναίων και αυτό γιατί «η οδός Κτισίου εξαντλείται στα όρια του δικού μας οικοπέδου με αποτέλεσμα να το διχοτομήσει και έτσι να μην μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού έχουν βγάλει πως είναι σε κοινόχρηστο δρόμο και έτσι δεν αποζημιώνεται».




Ωστόσο, το κληροδότημα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδιοκτησία αλλά η αντιδικία με τον Δήμο και η δυσκολία να γίνει επένδυση πάνω στο κτίριο αυτό το έχει φέρει στη σημερινή του κατάσταση.

Σε αυτή τη φάση, όπως εξηγεί ο κ. Δρακόπουλος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ έχει ήδη βγει μια γνωμοδοτική από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε δεύτερο χρόνο και οι δυο αποφάσεις θα προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το θέμα παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια και ανέδειξε η γνωστή δημοσιογράφος και σημερινή σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα Πολιτισμού της Καθημερινότητας, Φωτεινή Πιπιλή, σημειώνοντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως το ζήτημα είναι διαχρονικό.

Τόσο με την ιδιότητα της δημοσιογράφου όσο και με την ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου είχε εντοπίσει την πολυπλοκότητα του πράγματος. Σύμφωνα με την κ. Πιπιλή, όλο αυτό το αλαλούμ προκλήθηκε εξαιτίας της «εγκληματικής πολιτικής των δημάρχων Αθηναίων για την εξεύρευση ελεύθερων χώρων με τις… απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών».

Βίλα Σκαραμαγκά

Ενα ακόμη κτίριο-κόσμημα της Αθήνας είναι η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά, που πλέον έχει μετατραπεί σε ερείπιο.

Σε αυτή την πολυκατοικία, στην οδό Πατησίων 61, στο δεύτερο όροφο, έζησε η υψίφωνος Μαρία Κάλλας. Το 1.590 τ.μ. κτίριο αποτέλεσε κόσμημα για την εποχή του Μεσοπολέμου. Οικοδομήθηκε το 1925, ενώ το 1989 και επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Το κτίριο ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) από το 1950. Στο παρελθόν έγινε μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων το ΝΑΤ δεν προχώρησε στην αναπαλαίωση με αποτέλεσμα το σπίτι της Κάλλας να εγκαταλειφθεί και να ρημάξει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2018 υπογράφηκε σύμβαση με τον ΕΦΚΑ, στον οποίον έχει περιέλθει η κυριότητα του ακινήτου, με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες συντήρησης της πολυκατοικίας, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει εντός του έτους.

Το ωδείο στη Φειδίου

Ενα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας και από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα βαυαρικής αρχιτεκτονικής είναι και το ωδείο στην οδό Φειδίου. Η στέγη του έχει τρυπήσει, βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση, ενώ έχει πάρει δύο φορές φωτιά.

Το 1934 το κτίριο αγοράστηκε από το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης και της Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ το 2008 περιήλθε στην κατοχή του ΙΚΑ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής