Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Πολυκανδριώτης

Έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και δάσκαλος μουσικών οργάνων Γιάννης Πολυκανδριώτης, γιος του δάσκαλου αρχοντορεμπέτη Θεόδω...


Έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και δάσκαλος μουσικών οργάνων Γιάννης Πολυκανδριώτης, γιος του δάσκαλου αρχοντορεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη και αδερφός του επίσης μουσικού Θανάση.




Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1946. Υπήρξε παιδί-ταλέντο, καθώς ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στα 13 του μόλις χρόνια. Οι λάτρεις του είδους στην Αθήνα της εποχής εκείνης, ίσως να τον θυμούνται με κοντό παντελονάκι να παίζει το 1960 μπουζούκι στο πάλκο, πλάι στον πατέρα του, στον «Παράδεισο», μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο.

ια πρώτη φορά, έπαιξε μόνος του στην «Ψάθα», στο Αιγάλεω, με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Το 1962 ήρθε και η πρώτη του εμφάνιση, εκτός Αθηνών. «Ήρθε και με ζήτησε από τον πατέρα μου ο Μανώλης Αγγελόπουλος για να με πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα ακόμα δικό μου μπουζούκι, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο», θυμάται ο κ. Πολυκανδριώτης. «Ήταν για μένα – λέει – κάτι το ασύλληπτο να φύγω από την Αθήνα, μόνος μου, και να βρεθώ στην ορχήστρα του Αγγελόπουλου, με την Αννούλα και τον Βασίλη Βασιλειάδη στο ακορντεόν».





Ακολούθησαν πολλές άλλες επιτυχημένες συνεργασίες, καθώς δεν άργησε να αναγνωριστεί το αξιόλογο ταλέντο του, όπως και η αγάπη του για το ρεμπέτικο και την αυθεντικότητα, ως άξιος συνεχιστής του πατέρα του. Μιχάλης Μενιδιάτης, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Τάκης Σούκας, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Βαγγέλης Περπινιάδης, Καίτη Γκρέυ, Άντζελα Γκρέκα, Γιάννης Καλαϊτζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Σταμάτης Κόκοτας, Ρένα Κουμιώτη, Μιχάλης Βιολάρης, είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα ονόματα, με τα οποία συνεργάστηκε ο Γιάννης Πολυκανδριώτης.

Συνεργάστηκε με ιερά «τέρατα» της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης (1969, «Χρυσά Κλειδιά» στην Πλάκα), τον οποίο κρατά στη μνήμη του ως ένα πολύ ωραίο άνθρωπο, που στα πρώτα του βήματα τον είχε καλέσει στο σπίτι του στην Αχαρνών για να τον «μυήσει» σε δρόμους μαγικούς, της μουσικής. Έπαιξε και με τον Ζαμπέτα, με τον οποίο ταξίδεψε το 1975 στην Περσία, προσκεκλημένοι του Σάχη, για τον οποίο έδωσαν ειδική παράσταση στο παλάτι. Στιγμές μοναδικές και αξέχαστες για τον νεαρό Γιάννη, που θυμάται και σήμερα τον Ζαμπέτα, το μεγάλο δάσκαλο, με τα αστείρευτα αστεία του στην αγορά της Τεχεράνης. Με τον Ζαμπέτα είχε συνεργαστεί και νωρίτερα, το 1968, στο γνωστό «Κήπο του Αλλάχ», στο Αιγάλεω.