Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ναυμαχία του Κορινθιακού: Το στρατήγημα και ο αφανισμός των Σαρακηνών

Η ναυμαχία του Κορινθιακού ήταν μια από τις πολλές συγκρούσεις Βυζαντίου και Αράβων τον 9ο αιώνα μ.Χ. Δόθηκε το 873 μ.Χ. και αποτελεί μια α...


Η ναυμαχία του Κορινθιακού ήταν μια από τις πολλές συγκρούσεις Βυζαντίου και Αράβων τον 9ο αιώνα μ.Χ. Δόθηκε το 873 μ.Χ. και αποτελεί μια από τις πλέον αξιομνημόνευτες νίκες του μεγάλου, αν και εν πολλοίς αγνώστου, Βυζαντινού ναυάρχου Νικήτα Ωορυφά.




Σύμφωνα με τους χρονικογράφους Θεοφάνη και Ιωάννη Σκυλίτζη το αραβικό εμιράτο της Κρήτης είχε καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνος αντίπαλος του Βυζαντίου στην περίοδο βασιλείας του πρώτου Μακεδόνα βασιλιά Βασιλείου Α΄.
Ο εμίρης Σαέτ διέταξε το εξωμότη Φώτιο να επιτεθεί στα βυζαντινά εδάφη επικεφαλής ισχυρής μοίρας 50 τουλάχιστον πολεμικών. Ο Φώτιος, που περιγράφεται ως ιδιαίτερα τολμηρός και έξυπνος, δεν δίστασε να εισέλθει ακόμα και στη θάλασσα της Προποντίδας θέλοντας να ταπεινώσει την Αυτοκρατορία.

Ωστόσο κατά την έξοδό του από τα στενά του επιτέθηκε ο βυζαντινός στόλος υπό τον δρουγγάριο Νικήτα Ωορυφά και τον κατανίκησε. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr

https://www.history-point.gr/i-naymachia-toy-korinthiakoy-to-stratigima-kai-i-syntrivi-ton-aravon