Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πυρετός για τον μαύρο χρυσό: Έρευνα σε 10 περιοχές της Ελλάδας, μπροστά τα ΕΛΠΕ

Με πρωταγωνιστή τα Ελληνικά Πετρέλαια η χώρα µας ξύπνησε από τον λήθαργο και εισήλθε δυναµικά στον διεθνή χάρτη της πετρελαϊκής δραστηριότη...


Με πρωταγωνιστή τα Ελληνικά Πετρέλαια η χώρα µας ξύπνησε από τον λήθαργο και εισήλθε δυναµικά στον διεθνή χάρτη της πετρελαϊκής δραστηριότητας, γράφει ο συνάδελφος Θεόδωρος Παναγούλης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.




Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η χώρα µας ήταν κυριολεκτικά εν υπνώσει στο θέµα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων. Για την ακρίβεια, υπήρχαν εν λειτουργία η παλιά εκµετάλλευση του Πρίνου και η αναξιοποίητη άδεια εκµετάλλευσης στα ΕΛΠΕ και στην καναδική CALFRAC στο Θρακικό Πέλαγος. Αντίθετα, µέσα στα τελευταία 5-6 χρόνια η εικόνα άλλαξε ριζικά και υπήρξε θεαµατική αλλαγή τοπίου. Η Ελλάδα βρίσκεται σήµερα παρούσα στον διεθνή χάρτη της πετρελαϊκής δραστηριότητας, έχοντας πάνω από 10 περιοχές στις οποίες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έρευνα υδρογονανθράκων. Το σηµαντικότερο είναι, δε, ότι µε πρωταγωνιστή τα Ελληνικά Πετρέλαια, την εθνική εταιρεία πετρελαίων, η χώρα µας έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Total, η Exxon Mobil, η Repsol, η Edison, οι οποίες συµµετέχουν κοινοπρακτικά στη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους, µε την προσδοκία σηµαντικών ανακαλύψεων. Αυτήν τη στιγµή σε παραγωγή συνεχίζουν να παραµένουν µόνο τα κοιτάσµατα του Πρίνου, όπου από την αρχή του έτους µπήκε σε παραγωγή και το «Πεδίο Ε». Ωστόσο, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και το διαπιστωµένο από παλιά κοίτασµα του Κατακόλου, ενώ την ίδια στιγµή έχουν προχωρήσει σηµαντικά οι αρχικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου στις αρχές του 2020 τα ΕΛΠΕ θα κάνουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/22125_pyretos-gia-ton-mayro-hryso-ereyna-se-10-periohes-tis-elladas