Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα πρώτα οπισθογεμή τυφέκια του ΕΣ: Chassepot, Μυλωνά και Grass

Ο Ελληνικός Στρατός ακολούθησε τα βήματα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αναφορικά με τον οπλισμό του. Από τα λειόκαννα μουσκέτα, εξοπλίστηκε με...


Ο Ελληνικός Στρατός ακολούθησε τα βήματα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αναφορικά με τον οπλισμό του. Από τα λειόκαννα μουσκέτα, εξοπλίστηκε με εμπροσθογεμή τυφέκια ραβδωτής κάννης και τελικά, το 1868, εξοπλίστηκε με τα πρώτα οπισθογεμή τυφέκια.




Το πρώτο οπισθογεμές τυφέκιο σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό ήταν το γαλλικό Chassepot Μ. 1866. Η απόφαση απόκτησής τους αποτέλεσε συνέπεια των διδαγμάτων του Πολέμου των Επτά Εβδομάδων (Αυστροπρωσικός Πόλεμος 1866), όταν οι οπλισμένοι με οπισθογεμή τυφέκια Dreyse διέλυσαν τους οπλισμένους με εμπροσθογεμή ραβδωτής κάννης τυφέκια.


Τα Chassepot ήταν μονόβολα όπλα, βελονωτού επικρουστήρα. Έβαλαν μια βολίδα κάθε φορά και διέθεταν κινητό ουραίο. Είχαν μήκος 1,31 μ. το τυφέκιο, 1,175 μ. η βραχύκαννη έκδοση για το πυροβολικό και 99 εκατοστά η αραβίδα του ιππικού. Αντίστοιχα το βάρος τους ήταν 4,26, 3,5 και 3,2 κιλά. Έβαλαν βολίδα διαμετρήματος 11mm με αρχική ταχύτητα εξόδου, αντίστοιχα, βλήματος 375, 350 και 300 μέτρων ανά λεπτό.

Αργότερα το όπλο τροποποιήθηκε για να βάλλει ολομερή φυσίγγια μεταλλικού κάλυκα του τυφεκίου Grass. Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν στον ατυχή πόλεμο του 1897.



Το ελληνικό τυφέκιο Μυλωνά

Το τυφέκιο που κατασκεύασε ο αρχιτεχνίτης τους Πυροβολικού Ευστάθιος Μυλωνάς και έγινε γνωστό ως Τυφέκιο υποδείγματος 1872 Μυλωνά, βασιζόταν στο βελγικό τυφέκιο Comblain Μ. 1870.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.history-point.gr/ta-prota-opisthogemi-toy-ellinikoy-stratoy-chassepot-mylona-grass-vid