Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μετράνε τα κουκιά οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ για να περάσουν την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών...!!! Να μετρήσουν και τους ΕΛΛΗΝΕΣ που θα είναι απ' έξω αν μπορούν...!!

Στη μάχη που θα γίνει στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στραμμένα τα βλέμματα, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβ...



Στη μάχη που θα γίνει στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στραμμένα τα βλέμματα, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Συμφωνία αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνησης της ΠΓΔΜ απέστειλε τη ρηματική διακοίνωση στην ελληνική πλευρά, που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στα Σκόπια, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.





Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση, η ΠΓΔΜ ενημερώνει πως:

1) Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

2) Ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια (πρώτη φορά διατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο επίσημα από την ΠΓΔΜ).

3) Η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα (γίνεται αναφορά σε συνταγματικό νόμο της ΠΓΔΜ).

4) Η γλώσσα της ΠΓΔΜ ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στην ελληνική πλευρά, με τα κομπιουτεράκια να έχουν πάρει "φωτιά", καθώς οι «151» ψήφοι δεν θεωρούνται δεδομένες, όπως στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σίγουροι θεωρούνται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Θετική στο να ψηφίσει «ναι» εμφανίζεται η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν. Απορίες πάντως προκαλεί η δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε στο Βεργίνα ΤV ότι «εάν ο κ. Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά». Μια δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άλλη στάση τελικά από τον Κώστα Ζουράρι.

Το Ποτάμι

Από εκεί και πέρα, «γρίφος» εξακολουθεί να παραμένει η στάση του Ποταμιού, όπου οι αναταράξεις συνεχίζουν να είναι έντονες, ιδίως μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές στην ομιλία του για τον Σταύρο Θεοδωράκη επειδή συνέδεσε την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της ΚΟ και των ευρωβουλευτών, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στη βουλή σημείωσε ότι θετική ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών δεν θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο στο Ποτάμι τίποτα δεν έχει ακόμα "κλειδώσει".

Στην κυβέρνηση δεν υπολογίζουν σίγουρα τις ψήφους του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού. Μάλιστα ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι υπάρχουν δύο σκέψεις: «η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στόχος είναι να βρεθεί κοινή γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε ότι «δεν επηρεάζει τη γνώμη μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών η αποχώρηση Δανέλλη» και σημείωσε ότι η Συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση και η ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, ωστόσο θα συνεκτιμηθεί και το πολιτικό πλαίσιο.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, «παρά τις αδυναμίες της», τάσσεται ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και κάνει έκκληση για «νηφαλιότητα», τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού».

«Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας το πρωί στο OPEN.




«Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες», ανέφερε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός δεν πρέπει να διαγραφούν, γιατί ουδέποτε το κόμμα έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ΚΙΝΑΛ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και συζητώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ερωτώμενη τι θα γίνει με την περίπτωση ταυ Θανάση Θεοχαρόπουλου, απάντησε λακωνικά, «καθίστε και θα δούμε».Αν όντως δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν αποκλείεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει θετικά.

Το ενδεχόμενο της αποχής και το "αγκάθι" της Επιτροπής

Δεν αποκλείεται το Ποτάμι τελικώς να απέχει από την ψηφοφορία, και η κυβέρνηση να καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με πλειοψηφία επί των παρόντων. Εξάλλου, ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει την κύρωση της Συμφωνίας με 120 βουλευτές και άνω. «Εμπλοκή» όμως είναι πιθανόν να υπάρξει πρόωρα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, λόγω της αλλαγής συσχετισμών.

Η Επιτροπή αποτελείται από 55 μέλη, εκ των οποίων 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι βουλευτές. Στον ΣΥΡΙΖΑ λείπει επομένως τουλάχιστον μία ψήφος για να μπορέσει να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή. Σε αυτήν, το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί και το κόμμα αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Έτσι, δεν υπάρχει επιπλέον μία ψήφος, πέραν των 27 του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία.

Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται το κυρωτικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ακόμη κι αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής είναι απορριπτική.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή ότι: "Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νοών νοείτω".

Μιλώντας στo real.gr υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν με πάση βεβαιότητα ότι τα πράγματα είναι σαφή και πως το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη σύνθεση των επιτροπών είναι παρεμπίπτον και σε καμία περίπτωση τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας από την Επιτροπή δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισαγωγή της στην Ολομέλεια, η οποία είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν διάταξη σε νόμο του 2003 για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο η οποία δεν πέρασε από την Επιτροπή αλλά εισήχθη κανονικά στην Ολομέλεια. Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε το 2015 με τον φόρο στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες , ο οποίος καταψηφίστηκε από την Επιτροπή η απόσυρσή του και η μη εισαγωγή του στην Ολομέλεια ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.