Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με «αβάντα» Μέρκελ στο… πόκερ με Καμμένο!

Με "προίκα" την ανοιχτή στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για την Συμφωνία των Πρεσπών συναντά ο Τσίπρας τον Καμμένο. Μεγάλη... Παρασκευ...


Με "προίκα" την ανοιχτή στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για την Συμφωνία των Πρεσπών συναντά ο Τσίπρας τον Καμμένο. Μεγάλη... Παρασκευή (11.01.2019) για το μέλλον της συγκυβέρνησης με ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης, ακόμη και πρόωρων εκλογών. Με αυτά τα δύο "θέλω" πάει ο υπουργός Άμυνας στην συνάντηση, έχοντας αποχαιρετήσει (;) ήδη... στα όπλα. Το τετραπλό "μήνυμα" της Μέρκελ και τα σενάρια της επόμενης μέρας με τις εκλογές σταθερά στο κάδρο.
Και τώρα οι δυο τους. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα συναντηθούν την Παρασκευή, 11.01.2019, με τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή του τόπου να οργιάζουν. Διαζύγιο, ψήφος εμπιστοσύνης, πρόωρες εκλογές, ή… ανατροπή ολκής στα δεδομένα;




Τα σενάρια είναι πολλά, άλλα με λιγότερες και άλλα με περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο το δεδομένο είναι πως σε λίγες ώρες θα έχουμε εξελίξεις. Τόσο για το μέλλον της συγκυβέρνησης, όσο και για την Συμφωνία των Πρεσπών που σιγά – σιγά αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής ατζέντας.

Ο ξεκάθαρος Τσίπρας και το δίλημμα
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη, 09.01.2019, έστειλε σαφή μηνύματα στον Πάνο Καμμένο. “Είτε με στηρίζεις, είτε ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης”, τόνισε. Βεβαίως ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλάκις πως δεν πιστεύει ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Ωστόσο ήταν σαφής: Εάν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο Πάνος Καμμένος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπροστά του μόνο μια λύση: Την ψήφο εμπιστοσύνης.


Κι αν δεν “πάρει” την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η μόνη λύση θα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα “περάσει” την Συμφωνία των Πρεσπών, τις αλλαγές για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο πως αν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει και τις επιλογές της, μία εκ των οποίων είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. για την οποία μπορείτε εδώ να διαβάσετε ποιοι είναι οι “151” του πρωθυπουργού)…




Η ψήφος εμπιστοσύνης… της Μέρκελ
Στην συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει έχοντας ένα “δυνατό χαρτί” στο χέρι του. Την απόλυτη στήριξη που του παρείχε απόψε, κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής της στην χώρα μας, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για την Συμφωνία των Πρεσπών.


Όποτε αναφέρθηκε στην γειτονική μας χώρα –και το έκανε τέσσερις φορές σε… δύο λεπτά τοποθέτησης– η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”, δείχνοντας εμπράκτως πως η Γερμανία θέλει να κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όχι μόνο αυτό: Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ευγνώμων τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το ότι εργάζονται για να έρθει εις πέρας η Συμφωνία.

“Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια.

Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος. Τσίπρας Μέρκελ
Οι όροι που θα… ακούσει ο Τσίπρας από τον Καμμένο
Τσίπρας
Από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Καμμένος θα μεταβεί στην πολυαναμενόμενη συνάντηση έτοιμος να θέσει δυο προϋποθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως έχει γράψει το newsit.gr, κατ’ αρχάς αναμένεται να του ζητήσει η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο έτσι όπως έλεγε ο αρχικός προγραμματισμός.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την απόσυρση όλων των υπουργών της κοινοβουλευτικής ομάδας από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα με την επιθυμία που έχουν εκφράσει οι ίδιοι.


Την δεύτερη προϋπόθεση ο πρωθυπουργός, με βάση τα όσα είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, θα μπορούσε να την αποδεχθεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πρώτη καθώς οι Σκοπιανοί εμφανίζονται να έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες –παρά το αποψινό μπλόκο στον Ζάεφ– και άρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει άμεσα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

Ακόμα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ως ένδειξη καλής θέλησης αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, καθώς επίσης και στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα πει ότι οι βουλευτές του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην πραγματικότητα δηλαδή ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση εάν το απόγευμα της Παρασκευής, 11.01.2019, ο ίδιος τα σπάσει με τον Αλέξη Τσίπρα…

Όπως και να έχει, η μέρα που ξημερώνει αναμένεται να “γεννήσει” εξελίξεις…

Φωτογραφίες: Eurokinissi