Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μάχη αδυσώπητη και κατ’ άλλους πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κ...


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μάχη αδυσώπητη και κατ’ άλλους πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς πλησιάζει η Κυριακή 6 Ιανουαρίου, γιορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επιδώσει επίσημα τον τόμο της Αυτοκεφαλίας στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη της Ενοποιημένης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιο. Ο τελευταίος αναμένεται να αφιχθεί στο Φανάρι το Σάββατο 5 Ιανουαρίου.




Επίσης, στο Φανάρι μεταβαίνει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε επίσημο ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει και τα εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται, ότι η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος αφικνείται, μετά της τιμίας συνοδείας Αυτού, εις την Πόλιν την πρωίαν του Σαββάτου, 5ης Ιανουαρίου, προς πραγματοποίησιν της επισήμου ειρηνικής επισκέψεως Αυτού προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.

Ακολούθως και περί ώραν 11:30, ο υψηλός επισκέπτης της Μητρός Εκκλησίας θα προστή Δοξολογίας εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ, εν συνεχεία δε θα γίνη επισήμως δεκτός υπό της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, και της περί Αυτόν σεβασμίας Ιεραρχίας εν τη Αιθούση του Θρόνου, ένθα θα πραγματοποιηθή η επί τη υπογραφή του Τόμου ανακηρύξεως της αυτοκεφαλίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας Ι. Ακολουθία και θα ανταλλαγούν προσφωνήσεις, παρουσία και του Προέδρου της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Πέτρου Ποροσένκο.

Την Κυριακήν, 6ην Ιανουαρίου, επί τη μεγάλη εορτή των Αγίων Θεοφανείων, η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης, θα συλλειτουργήση εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ μετά της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκατέρωθεν Ιεραρχών.




Μετά την ανάγνωσιν του Ι. Ευαγγελίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγχειρίση επισήμως την περγαμηνήν αποδόσεως της αυτοκεφαλίας τω Μακαριωτάτω Μητροπολίτη κ. Επιφανίω και θα γίνη ανταλλαγή επισήμων προσφωνήσεων και αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο Προκαθημένων».

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης Κύριλλος έγραψε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «σταματήστε τώρα πριν είναι πολύ αργά».

Σε άλλο σημείο, έγραψε «μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι οι αποφάσεις σας, οι οποίες είναι καταστροφικές για την ενότητα της Εκκλησίας, εξαρτώνται από το ‘εξωτερικό’».
Από τη μεριά του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Πρωτοχρονιά κατά την κοπή της βασιλόπιτας στο Φανάρι αναφέρθηκε στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «ιστορική απόφαση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συναντά αντιδράσεις, αλλά η Μητέρα Εκκλησία προχωρά αταλάντευτα στην αποστολή της ως Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας.

Πρόσφατα η «New York Times» ασχολήθηκε με εκτενές δημοσίευμά της στα τεκταινόμενα.
Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα «εμφύλιου» εκκλησιαστικού σπαραγμού στην Ουκρανία λόγω των περιουσιακών στοιχείων των ενοριών.