Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για «30 αργύρια» πρόδωσαν τη Μακεδονία – Ανταλλάγματα για τις Πρέσπες προαναγγέλει ο Σόρος: «Οικονομικά επωφελής η συμφωνία»

Είναι ευραίως γνωστό πια, πως το χέρι του μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος βρισκόταν από την αρχή πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τις...



Είναι ευραίως γνωστό πια, πως το χέρι του μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος βρισκόταν από την αρχή πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τις τελευταίες ημέρες, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ζόραν Ζάεφ, η παρέμβαση Σόρος επιβεβαιώνεται με έκθεση του Οργανισμού του Σόρος.

Σε έκθεση του «Open Society Foundations», αναφέρονται ξεκάθαρα οικονομικά ανταλλάγματα μετά την κύρωση της συμφωνίας, ενώ παράλληλα γίνεται και εκτενής αναφορά στις επικείμενες εθνικές εκλογές της χώρας μας.




Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την ελληνική πολιτική σκηνή, σε σχέση και με την κύρωση της Συμφωνίας των πρεσπών και την επόµενη ηµέρα αυτής, είναι τα στοιχεία έκθεσης του «Open Society Foundations», του διεθνή οργανισµού που ιδρύθηκε και χρηµατοδοτείται από τον Αµερικανό µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;», η ανάλυση του Open Society, δίνει τη δική της εκτίµηση για το παρασκήνιο της συµφωνίας αλλά και ποιες εξελίξεις δροµολογεί, ενώ παράλληλα κάνει προβλέψεις και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προεξοφλώντας πρόωρες εκλογές τον Μάιο αλλά και πεντακομματική βουλή.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, γίνεται ξεκάθαρα αναφορά σε «ανταλλάγµατα» από τους δανειστές µε χαλάρωση των δηµοσιονοµικών δεσµεύσεων της χώρας µας έναντι της Συµφωνίας και «βλέπει» καθαρά πολιτική στρατηγική πίσω από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε συµφωνία µε τον Ζόραν Ζάεφ.

Στην έκθεση του, το «Open Society Foundations», αφού παίρνει σαφώς θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιχειρώντας μια εκτίμηση για την επίδραση της ελληνικό εκλογικό σώμα, υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση με την επίδοση του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων», όπως υποστηρίζει.

Παράλληλα, τοποθετεί τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα με τις ευρωεκλογές», εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει την πρωτιά με διαφορά από πέντε έως δέκα μονάδες και ότι στη βουλή θα μπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.




Αφήνει ένα περιθώριο να μπει και ένα έκτο κόμμα στη Βουλή, είτε ένας συνασπισμός ακροδεξιών κομμάτων είτε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως σημειώνει.

Πολύ ενδιαφέρον είναι σίγουρα το μέρος της έκθεσης που αναφέρεται στα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της Συμφωνίας. Το πρώτο, όπως σημειώνει, είναι ότι οι εταίροι της χώρας θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισμένες από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Μάλιστα, η ανάλυση υπογραμμίζει σχετικά: «O ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να τονώσει την εικόνα του ανάμεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να βελτιώσει το διεθνές πολιτικό κλίμα που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά με την οικονομικά ατζέντα».

Αναλύοντας το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προώθησε την Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του: «Η μακροχρόνια προοπτική του είναι συνδεδεμένη με τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια», σημειώνει το Open Society Foundations.