Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απανωτά «χαστούκια» Ουάσινγκτον σε Άγκυρα: «Με τους S-400 έρχονται και κυρώσεις, ξεχάστε τα F-35» – Ο Ντ. Τραμπ «κόβει τα φτερά» του Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των S-400, υπενθυμίζοντας στην Άγ...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των S-400, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα την κρίσιμη θέση στην οποία βρίσκεται και τις καθοριστικές αποφάσεις που καλείται να πάρει

Υψηλόβαθμη πηγή στην Ουάσιγκτον με δήλωση του στο πρακτορείο Anadolu αναφέρθηκε στην στάση των ΗΠΑ έναντι της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.




Η εν λόγω πηγή έκανε μνεία του νόμου που δίνει την δυνατότητα στο αμερικανικό Κογκρέσο σε μια σειρά περιπτώσεων να επιβάλλει κυρώσεις όταν αποκτώνται τεχνολογίες από την Ρωσία.

«Δεν μπορώ να πως επακριβώς, αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα εξαιτίας του συμβολαίου για τους S-400, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξη όσον αφορά το θέμα αυτό» επεσήμανε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά από την άποψη της ένταξης τους στο σύστημα του ΝΑΤΟ τα ρωσικά συστήματα είναι «προβληματικά».

«Στις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιούν πτήσεις τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, η παρουσία των συστημάτων S-400 συνιστά απειλή. Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο ζήτημα αυτό συνεχίζονται», δήλωσε η πηγή.

Όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Στην ουσία πρόκειται για μήνυμα του Ν. Τραμπ προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ένα είδος τελεσίγραφου θα λέγαμε.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η στάση της Ουάσινγκτον παραμένει απαρέγκλιτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η «απάντηση» του αμερικανικού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «εκτόξευσε» νέες απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα συμφέροντα της χώρας του σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.pentapostagma.gr

Όλα δείχνουν πως παρά τα «θέλω” μερικών, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν, αφού πρώτα η Άγκυρα διακόψει την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και υπακούσει στους όρους της Ουάσινγκτον.