Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Περίεργες παρεμβολές στα GPS στο διεθνή στόλο στη Μεσόγειο: Οι οδηγίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η συσσωρευμένη παρουσία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο,φαίνεται πως έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα ...


Η συσσωρευμένη παρουσία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο,φαίνεται πως έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων.

Σε οδηγία που εξέδωσε η Ναυτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει «Πολλές περιπτώσεις σημαντικών παρεμβολών GPS εξακολουθούν να αναφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο.




Οι αναφορές αυτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Port Said, στην Αίγυπτο, στο κανάλι του Σουέζ και κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθετες περιπτώσεις παρόμοιων παρεμβολών αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 κοντά στο λιμάνι Τζέντα στην Σαουδική Αραβία. Αυτή η παρεμβολή έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ή αλλοιωμένα σήματα GPS που επηρεάζουν τη πλοήγηση, τον χρονομετρητή με βάση το GPS και τον επικοινωνιακό εξοπλισμό.

«Το Κέντρο ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ (NAVCEN) και το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αποτελεσματικές πρακτικές πλοήγησης για τα σκάφη που έχουν παρεμβολές GPS. Οι πληροφορίες επαναβεβαιώνουν τις ασφαλείς πρακτικές πλοήγησης όταν αντιμετωπίζουν πιθανές διαταραχές GPS, παρέχουν χρήσιμες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά τυχόν διαταραχών του GPS και αποσκοπούν στη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων στο πλαίσιο της ναυτιλιακής κοινότητας σχετικά με άλλες πρακτικές και διαδικασίες αντιμετώπισης των διαταραχών.

Αυτή η καθοδήγηση παροτρύνει επίσης να σημειώσετε κρίσιμες πληροφορίες όπως η τοποθεσία (γεωγραφικό πλάτος / μήκος), η ημερομηνία / ώρα και η διάρκεια της διακοπής και η παροχή φωτογραφιών ή λήψεων οθόνης από αστοχίες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια μιας διακοπής για διευκόλυνση της ανάλυσης», σημειώνει η ανακοίνωση.» Υπενθυμίζεται ότι Ιανουάριο του 2013 υπήρξε περιστατικό όπου το ηλεκτρονικό σύστημα GPS του ερευνητικού της Exxon Mobil Med Serveyor, που διενεργούσε έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ δέχτηκε πάλι παρεμβολές.

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ακριβής αιτία που προκαλεί το πρόβλημα αυτό, αφού είναι κάτι που δεν εντοπίζεται και δεν είναι σίγουρο κατά πόσο συνδέεται με τις διάφορες ναυτικές ασκήσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.