Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Brexit ώρα μηδέν: Μέι: Έρχονται δύσκολες μέρες – Ή θα έχουμε τον έλεγχο, ή πάμε πίσω στο μηδέν

Ανακοινώσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit έκανε η Τερέζα Μέι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι διαπραγματ...


Ανακοινώσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit έκανε η Τερέζα Μέι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν… μαραθώνιες, ενώ νωρίτερα έγινε υπουργικό Συμβούλιο με την βρετανίδα πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να κάνει επίσημη δήλωση.




Τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο έχουν στήσει… καραούλι έξω από την πόρτα με το νούμερο 10 και όλος ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

“Είχαμε μια παθιασμένη συζήτηση για το Brexit” τόνισε αρχικά. “Πιστεύω πως το έγγραφο της συμφωνίας ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Όταν βγάλεις τις λεπτομέρειες, η επιλογή είναι καθαρή. Αυτή η συμφωνία θα φέρει δύσκολες μέρες. Η επιλογή ήταν αυτή η συμφωνία που θα μας δώσει πίσω τον έλεγχο, ή να πάμε πίσω στο μηδέν. Είναι δουλειά μου ως πρωθυπουργός να εξηγήσω τις αποφάσεις.

Πιστεύω πως ό, τι χρωστάω στη χώρα είναι να παίρνω αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Με όλη μου την καρδιά πιστεύω πως αυτή η απόφαση είναι προς το συμφέρον όλου του Ηνωμένου Βασιλείου“.

BBC: Οργή στους Τόρις – Πιθανή μια πρόταση μομφής κατά Μέι
Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως εγείρουν αύριο ζήτημα εμπιστοσύνης για τη θέση της ως πρωθυπουργού, μετέδωσε πριν από λίγο το BΒC, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στελέχη αυτά είναι τόσο εξοργισμένα με το προσχέδιο τηw Μέι για το διαζύγιο με την ΕΕ που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Τις πληροφορίες του BBC φαίνεται να επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις Κονορ Μπερνς που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».




Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε ότι η Τερέζα Μέι θα προβεί σε μια σύντομη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου που εξετάζει το σχέδιο συμφωνίας Brexit.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ «η πρωθυπουργός θα κάνει μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο» και ότι «δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ».

«Μεγάλη οργή»
To υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε στις 4.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, πυροδοτώντας σενάρια ότι η Μέι ίσως δεν καταφέρει να πείσει την πλειονότητα των υπουργών ότι το προσχέδιο της εξόδου μπορεί να φτάσει με αξιώσεις υπερψήφισης στη Βουλή.

«Κορυφαίος Τόρι μου είπε ότι η οργή των υποστηρικτών του Brexit είναι τόσο μεγάλη που δείχνει πιθανό να υπάρξει ζήτημα ψήφου μη εμπιστοσύνης αύριο», μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του ΒΒC Laura Kuenssberg, σημειώνοντας ότι ήδη μαζεύονται επί τούτου υπογραφές.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να χαιρετίσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Η διαδικασία για την πρόταση μομφής
Για να τεθεί θέμα ηγεσίας, απαιτείται το 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να υπογράψει σχετική επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή.

Δεδομένου ότι οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, ο αριθμός των «ανταρτών» που θα πρέπει να συγκεντρωθεί είναι 48.

Αύριο στη Βουλή οι επίσημες ανακοινώσεις
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, το οποίο οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι απειλεί την κυβέρνησή της και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών».

Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.

Παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο της Μέι, προγραμματίζεται συνάντηση των εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Θα εξετάσουν την προτεινόμενη συμφωνία και θα αναμένουν να δουν εάν θα την εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας.

Αν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Τότε, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τη Βρετανία είναι αν το κοινοβούλιο θα στηρίξει την Μέι για τη συμφωνία για το Brexit.