Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απόφαση – «βόμβα» για τον ελληνικό «γύρο» που παραλίγο να τον χάσουμε...

Μπορεί ο γύρος να είναι από τις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό ενός τουρίστα αν ακούσει τη λέξη «Ελλάδα», ωστόσο ακόμα δεν έχει πι...


Μπορεί ο γύρος να είναι από τις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό ενός τουρίστα αν ακούσει τη λέξη «Ελλάδα», ωστόσο ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν. Κάτι πάντως που φαίνεται να είναι πλέον θέμα… χρόνου!


Σε μερικές ημέρες θα δημοσιευθεί μάλιστα η σχετική υπουργική Απόφαση που απαιτείται για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ (Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων), με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.




Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επισπεύσει τη διαδικασία, καθώς οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος – ο ΣΕΒΕΚ – έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον και έχουν συντάξει το σχετικό φάκελο για την πιστοποίηση του ελληνικού «γύρου» ως ΕΠΙΠ.

Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής, που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική και παράγεται από συγκεκριμένες πρώτες ύλες.

Με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας πιστοποίησης, το υπουργείο στοχεύει στη νομοθετική κατοχύρωση του γύρου. Και με την ολοκλήρωσή της, ο γύρος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία της εθνικής διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσει για δύο μήνες. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διευκρινίζεται, πάντως, από όλες τις πλευρές, ότι η πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα περιλαμβάνει

H ονομασία Γύρος αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες.

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Το προϊόν «γύρος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο.

Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει το Γύρο ως προϊόν που παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.