Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φρεγάτες Belharra: Τι μπορεί να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στο τελευταίο ραντεβού στο Παρίσι δεν βγήκαν οι άδειες γάμου για τις φρεγάτες Belharra και το Πολεμικό Ναυτικό. Η stealth υπερ - φρεγάτ...



Στο τελευταίο ραντεβού στο Παρίσι δεν βγήκαν οι άδειες γάμου για τις φρεγάτες Belharra και το Πολεμικό Ναυτικό. Η stealth υπερ - φρεγάτα όμως είναι το πλοίο, το οποίο καλύπτει όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.




Άλλωστε είναι ρητά διακηρυγμένη η βούληση της χώρα μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, και αυτή είναι μια προοπτική στην οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, ποντάρουν πολλά. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες από την νέα βαρυσήμαντη παρέμβαση του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος επανέλαβε με θέρμη την πίστη του για τον ηγετικό ρόλο που καλείται να αναλάβει η χώρα μας στο ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής.

Η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά. Όλα τα συστήματα φέρουν την αυστηρή πιστοποίηση του NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών. Αυτή η διπλή ιδιαιτερότητα προσφέρει έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.


Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.





Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ kingklip Mk2,, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.

Για τον αντι-πολοϊκο πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76χιλ και όπλα 20χιλ κατασκευασμένα από την Nexter.

Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

Στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου, η φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα SENTINEL της Thales, το οποίο διαθλετει παρεμβολείς τελευταίας τεχνολογίας, ικανούς να παρεμβάλουν επικοιννωίες, βλήματα και αεροσκάφη.

Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Κύρια Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 121 μ
Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV