Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ... Αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει στα Σκόπια μέχρι να έρθει στην «Ελληνική» Βουή η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία

Βάσει της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ισχύει στη γείτονα, μετά και το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών στο Κοινοβούλιο ...



Βάσει της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ισχύει στη γείτονα, μετά και το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών στο Κοινοβούλιο αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Ζόραν Ζάεφ καλείται πλέον να φέρει γραπτώς ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, και μάλιστα εντός δέκα ημερών, την ακριβή διατύπωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγείται.




Κάθε τροποποίηση εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στην Ολομέλεια, όπου προβλέπεται συζήτηση τριών ημερών για την κάθε πρόταση.

Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση για την κάθε πρόταση, την διάρκεια της οποίας θα αποφασίσει η Ολομέλεια, και αφού υπάρξουν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ θα χρειαστεί και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών για κάθε άρθρο ξεχωριστά.

Κατά τα λοιπά, θα ακολουθήσουν ακόμα δυο ψηφοφορίες. Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη 80 που θα βάλει τη σφραγίδα για τις τελικές αλλαγές. Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνηση του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κάθε αλλαγή που θα γίνεται συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο πως η αντιπολίτευση θα βάλει αρκετά εμπόδια από τη στιγμή που είδε βουλευτές της να ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή που είχε χαραχτεί. Κατά πολλούς αναλυτές είναι σχεδόν σίγουρο πως στην ελληνική Βουλή δεν μπορεί να φτάσει για κύρωση η συμφωνία πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.