Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Σκοπιανός σκηνοθέτης του φιλμ με τον σταυρωμένο ΨΕΥΤΟμακεδόνα πάνω στον ελληνικό χάρτη δηλώνει: Δεν βλέπω γιατί ενοχλούνται κάποιοι!

Πριν από δέκα χρόνια ένας νεαρός εικαστικός στα Σκόπια είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όταν σχεδίασε την ελληνική σημαία με τη... σβ...


Πριν από δέκα χρόνια ένας νεαρός εικαστικός στα Σκόπια είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όταν σχεδίασε την ελληνική σημαία με τη... σβάστικα στη θέση του σταυρού. Σήμερα μια κινηματογραφική ταινία, με ήρωα έναν Έλληνα που ανακαλύπτει πως είναι... Σκοπιανός και τελικά “σταυρώνεται” επάνω σ' έναν χάρτη της Ελλάδας, έρχεται να ταρακουνήσει περισσότερο την ήδη εύθραυστη “Συμφωνία των Πρεσπών”.




Πρόκειται για το νέο έργο του σκοπιανού σκηνοθέτη Γιάνι Μποζάτζι “Χλευασμός του Χριστού” (Mocking of Christ), που ήδη ξεκίνησε να προβάλλεται σε κινηματογράφους της χώρας, παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης Ζάεφ. Στην ταινία του ο δημιουργός, επιχειρεί με ισχυρούς σκηνοθετικούς συμβολισμούς, να κατηγορήσει τη χώρα μας για υποτιθέμενη... «εθνοκάθαρση» των «Μακεντόνετς» στην ελληνική Μακεδονία κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ένας Έλληνας που ήταν ... Σκοπιανός

Το story αφορά έναν Έλληνα δημοσιογράφο στο Παρίσι, ονόματι Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο, που μετά τον θάνατο του πατέρα του Λάζαρου- πολιτικού πρόσφυγα στα Σκόπια- επιστρέφει στην γενέτειρά τους Πρέσπες και ανακαλύπτει τις... ρίζες του. Πως δεν είναι Έλληνας, αλλά Σκοπιανός. Στη διάρκεια τής ταινίας παρουσιάζεται εντέχνως η πάγια επιχειρηματολογία των Σκοπίων, για “διαμελισμό” της ενιαίας Μακεδονίας και αφανισμό της “μακεδονικής” μειονότητας από τις ελληνικές Αρχές.

Στο έργο παρουσιάζεται και η δράση Αλβανών τρομοκρατών του UCK, ενώ στο τέλος του έργου ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται με ... “σταύρωση” σε πινακίδα νέου αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που “νοερά” χωρίζει την Μακεδονία στα δύο. “Στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Δεν βρίσκω το λόγο που θα πρέπει να ενοχλήσει κάποιους η ταινία. Εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία απολύτως ενόχληση. Δεν θεωρώ πως ένας άντρας εσταυρωμένος πάνω στον χάρτη της Ελλάδας είναι κάτι ιδιαίτερο” λέει στο ΘΕΜΑ ο Γιάνι Μποζάτζι, συμπληρώνοντας -επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον σκηνοθετικό του οίστρο- πως: “Δυστυχώς, σήμερα σταυρωνόμαστε όλοι μεταξύ θελημάτων και ευκαιριών. Εδώ, όπως και στην Ελλάδα και παντού στα Βαλκάνια, με υλικούς και πνευματικούς όρους”. protothema.gr