Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΚΟΠΙΑ: Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδ...


Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).




Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν τέσσερις τροπολογίες, αλλά η διαδικασία μπορεί να περιπλακεί από την ομάδα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών που υποστήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας, ενώ ο Ζιζαντίν Σέλα από τη «Συμμαχία Αλβανών» ανακοίνωσε νωρίτερα τροποποιήσεις σχετικά με τη θέση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

Εν συνεχεία τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές (Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και Νομοθετική Επιτροπή) και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες. Εάν η διαδικασία προχωρήσει σύμφωνα με τις συντομότερες προθεσμίας, το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών στα μέσα Ιανουαρίου..iefimerida.gr