Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μεγάλη επιτυχία για τα ΕΑΣ στην Ινδία μέσω της ELBIT Systems του Ισραήλ

defence-point Σημαντικό εξαγωγικό συμβόλαιο στην Ασία, με άμεσο ελληνικό βιομηχανικό ενδιαφέρον, κέρδισε μετά από πολυετή προσπάθεια η ι...


defence-point Σημαντικό εξαγωγικό συμβόλαιο στην Ασία, με άμεσο ελληνικό βιομηχανικό ενδιαφέρον, κέρδισε μετά από πολυετή προσπάθεια η ισραηλινή εταιρεία αμυντικού υλικού Elbit Systems.

Του Γιώργου Τσιμπούκη


Η σύμβαση ύψους 173 εκατ. δολαρίων (147,24 εκατ. ευρώ) αφορά την πώληση εκατοντάδων τηλεχειριζόμενων σταθεροποιημένων πλατφορμών οπλισμού για ναυτική χρήση (Naval Remote Controlled Weapon Stations [ΝRCWS]) εξοπλισμένες με πολυβόλο των 12,7 χλστ x 99, Σύστημα Ελέγχου Πυρός και συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η συγκεκριμένη σύμβαση η τελική διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε το 2016, αφορά το Ναυτικό και την Ακτοφυλακή της Ινδίας και αποσκοπεί στον εξοπλισμό εκατοντάδων πολεμικών πλοίων και σκαφών της Ακτοφυλακής της Ασιατικής χώρας με την ισραηλινή τηλεχειριζόμενη σταθεροποιημένη πλατφόρμα οπλισμού.






Η συνολική παραγγελία περιλαμβάνει την αγορά 747 ολοκληρωμένων συστημάτων τρίτης γενιάς, που θα εξοπλίσουν δύο αεροπλανοφόρα, ένα αποβατικό πλοίο, 8 μικρότερα αποβατικά πλοία, 11 αντιτορπιλικά, 13 φρεγάτες, 22 κορβέτες, ένα ναρκαλιευτικό, 10 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλοία ανεφοδιασμού και πληθώρα βοηθητικών πλοίων.

Από την πλευρά της, η Ινδική Ακτοφυλακή διαθέτει 128 σκάφη με εκτόπισμα άνω των 90 τόνων, τα οποία πρόκειται να εξοπλιστούν επίσης με τηλεχειριζόμενες σταθεροποιημένες πλατφόρμες οπλισμού της ισραηλινής εταιρείας.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή στο Ισραήλ 136 ολοκληρωμένων συστημάτων ΝRCWS και την συναρμολόγηση στην Ινδία των υπολοίπων 611 συστημάτων με συλλογές που θα κατασκευάζονται στο Ισραήλ και θα αποστέλνονται στην Ινδία.

Η σύμβαση έχει χρονική διάρκεια πέντε ετών και περιλαμβάνει την υποχρέωση της εταιρείας να μεταφέρει στο εργοστάσιο Ordnance Factory Board (OFB) στην πόλη Tiruchirappalli της Ινδίας την τεχνογνωσία συναρμολόγησης των συστημάτων σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική “Make in India” που εφαρμόζεται σε κάθε αγορά των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων από το εξωτερικό.

Ανάλογη θα είναι και πρακτική που θα εφαρμοστεί στον τομέα των πυρομαχικών. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες την προμήθεια των πυρομαχικών για την ινδική παραγγελία την έχει αναλάβει η ελληνική αμυντική βιομηχανία ΕΑΣ, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην κατασκευή του πυρομαχικού των 12,7 χλστ x 99. Η ελληνική εταιρεία θα αναλάβει τη μεταφορά στην Ινδία και πιο ειδικά στο εργοστάσιο της OFB στην Καλκούτα την τεχνογνωσία συναρμολόγησης του συγκεκριμένου πυρομαχικού.




Έως ότου η ελληνική εταιρεία δημιουργήσει την νέα γραμμή συναρμολόγηση του πυρομαχικού στην Ινδία, τα ΕΑΣ θα κατασκευάζουν εξολοκλήρου στην Ελλάδα τα πυρομαχικά που θα χρειάζονται τόσο το Ινδικό Ναυτικό, όσο και η Ακτοφυλακή για αρκετά χρόνια αν κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες στην Ινδία (βλέπε δύο χρόνια τελικές διαπραγματεύσεις με την Elbit Systems μετά την επιλογή της το 2016).

Η σύμβαση της ισραηλινής εταιρείας είναι όπως αναφέρθηκε πολυετής και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στα ΕΑΣ στην ινδική αγορά, η οποία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει το πολυβόλο των 12,7 χλστ x 99 αφού τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι ρωσικής κατασκευής.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της σύμβασης αυτής, είναι το γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία θα εισπράττει σταθερά και αδιάλειπτα ετήσια έσοδα από τους Ινδούς, μετά την έναρξη συναρμολόγησης του πυρομαχικού στο ινδικό εργοστάσιο.

Τα ΕΑΣ θα λάβουν με την υπογραφή της σύμβαση ένα σημαντικό ποσό εφάπαξ για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας συναρμολόγησης, θα πληρώνονται από τους Ινδούς για όσο καιρό χρειαστεί για τα πυρομαχικά που θα παράγουν στην Ελλάδα και θα εξάγονται στην Ινδία και θα λαμβάνουν κάθε χρόνο για όσο χρονικό διάστημα το πυρομαχικό των 12,7 χλστ x 99 θα παράγεται στην Ινδία, δικαιώματα κατασκευής.



Το συνολικό όφελος για τα ΕΑΣ είναι σημαντικό, αφού η ελληνική εταιρεία καταφέρνει με τη σύμβαση αυτή να εισέρθει σε μια τεράστια αγορά, ανοίγοντας το δρόμο και για την διεκδίκηση και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που ήδη βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία των ΕΑΣ μετά την παραγγελία για την κατασκευή του πυρομαχικού του πυροβόλου 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. για τα «ιπτάμενα πυροβολεία» της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Ευελπιστούμε δε, να μην παρουσιαστούν ξαφνικά τα γνωστά «προβλήματα» και «εμπόδια» από αυτά που συνήθως συμβαίνουν στις ελληνικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (σ.σ. πολλοί… εξειδικεύονται στο να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, όμως οι πελάτες δεν επιδεικνύουν ανοχές σε τέτοια…) και χαθεί αυτή η σημαντική σύμβαση, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν η εταιρεία βάλει στα ταμεία της αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Με απλά λόγια ευχόμαστε στα ΕΑΣ να ξεκινήσουν σύντομα και χωρίς εμπόδια (σ.σ. εσωτερικά, ελληνικά και εταιρικά) την υλοποίηση της σύμβασης αυτής και να μην «πυροβολήσουν» τα πόδια τους.