Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προειδοποίηση Νετανιάχου στην Αγκυρα: Απαίτησε σεβασμό στην ΑΟΖ της Κύπρου - Eκτάκτως ανακοινώθηκε και τριμερής του Καϊρου

pronews Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στην ενέργεια στην ανάπτυξη του αγωγού East-Med είναι ένα σπουδαίο έργο, ίσως ένα από ...


pronews Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στην ενέργεια στην ανάπτυξη του αγωγού East-Med είναι ένα σπουδαίο έργο, ίσως ένα από τα πιο σπουδαία υποθαλάσσια έργα στον κόσμο και προφανώς κάτι το οποίο θεωρούμαι σημαντικό. Είναι εξίσου σημαντικό όλες οι χώρες να σέβονται τα χωρικά ύδατα διεθνώς αναγνωρισμένα και αυτό είναι σημαντικό για όλους μας”, είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, στέλνοντας μήνυμα και στην Άγκυρα σε σχέση με τις αμφισβητήσεις της κυπριακής ΑΟΖ.




Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία που έχει για την περιοχή.

“Η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι υπάρχουν νέες σκέψεις και ιδέες για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας.

Προηγουμένως οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ συναντήθηκαν σε τριμερή συνάντηση όπου αναμενόταν να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το ενεργειακό.




Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη από την Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά στο Τελ Αβίβ. Κατά τις συναντήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμενόταν να επαναλάβει τις θέσεις της Λευκωσίας, σε θέματα ενέργειας τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Ελλάδα.

Νετανιάχου: Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αγωγού στην Αν. Μεσόγειο

Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος επικεντρώνονται τώρα στην ενέργεια, στο να αναπτύξουν τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις πριν τις διαβουλεύσεις που είχε στο Ισραήλ με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Κοτζιά.

“Είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό”, είπε ο κ. Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως “εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως «ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο έχουμε πολλά στα οποία συνεργαζόμαστε, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο τουρισμός και άλλα”.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής”.

Πρόσθεσε πως “η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και προσβλέπω στις σημερινές διαβουλεύσεις, και μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε», σημείωσε.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, κατά την οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο άνδρες εστίασαν στις περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στη Συρία.

Ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπως τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Επισήμανε ότι η Ελλάδα προωθεί τις συνεργασίες και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών. Παράλληλα ανέπτυξε όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επίσης στο μέλλον της ΕΕ και τις σχετικές διεργασίες και εξέφρασαν προβληματισμό για την άνοδο του λαϊκισμού, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ ως σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα της περιοχής.

Μετά πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τη Λευκωσία, όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Κοτζιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο οριστικοποίησης της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου από την Ι. Μ. Κύκκου στην ελληνική πολιτεία, για την κατασκευή της νέας πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Eκτάκτως ανακοινώθηκε και τριμερής του Καϊρου

Εκτάκτως όμως ανακοινώθηκε και η τριμερής του Καϊρου. Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς αφού επιστρέψουν στη Λάρνακα, θα μεταβούν στο Κάιρο για να συναντήσουν τον Αιγύπτιο ομόλογο τους Σάμεχ Σούκρι.

Η συνάντηση εντάσσεται στον θεσμοθετημένο μηχανισμό συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Σκοπός της συνάντησης είναι η περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.