Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ξύλο αντί για δεδουλευμένα στη Μύκονο - Εσωτερική έρευνα από την Αστυνομία

Τι αγοράζει κανείς στη Μύκονο με 2.950 ευρώ; Δέκα μπουκάλια κρασί. Το 1/3 ενός δείπνου με φιλέτα. Μισή διανυκτέρευση σε σουίτα. Αγοράζει όμ...


Τι αγοράζει κανείς στη Μύκονο με 2.950 ευρώ; Δέκα μπουκάλια κρασί. Το 1/3 ενός δείπνου με φιλέτα. Μισή διανυκτέρευση σε σουίτα. Αγοράζει όμως κανείς και κάτι ακόμα: 590 ώρες δουλειάς
ενός ψήστη. Μην κάνετε τη διαίρεση, είναι 5 ευρώ την ώρα - αλλά κι αυτά φάνηκαν πολλά στο αφεντικό του Νασάρ.
Οπως καταγγέλλει ο 35χρονος εργάτης από το Πακιστάν, ο εργοδότης του τον πλήρωσε 660 ευρώ κι όταν ο Νασάρ διαμαρτυρήθηκε γι΄ αυτό το μόλις 1 ευρώ που κοστολογεί το αφεντικό την εργατοώρα του, έφαγε της χρονιάς του.





Την έχουν αποκαλέσει «Μανωλάδα του τουρισμού» και περιστατικά σαν αυτό δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό. Τη συγκεκριμένη καταγγελία έκανε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, στην οποία κατέφυγε ο Νασάρ Ικμπάλ μετά τον ξυλοδαρμό από τον εργοδότη του την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στις 2.30 μ.μ.
Ο Ικμπάλ ζει εδώ και 3,5 χρόνια στην Ελλάδα κι έχει ζητήσει άσυλο. Φέτος το καλοκαίρι εργαζόταν ως ψήστης στη Μύκονο. Οπως καταγγέλλει, τα ένσημα που του έβαζαν ήταν ως λαντζέρης για 4 ώρες τη μέρα και η αμοιβή που είχε συμφωνήσει ήταν 50 ευρώ για 10 ώρες!
Το αφεντικό έπρεπε να του είχε δώσει 2.950 ευρώ και του έδωσε μόνο 660! Το αφεντικό αρνιόταν να καταβάλει τα μεροκάματα που είχαν συμφωνήσει κι ο Ικμπάλ κατέθεσε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Ο εργαζόμενος περνούσε μπροστά από το κατάστημα, όπου και τον φώναξε το αφεντικό να μπει μέσα. Του φώναζε: «Δεν θα αφήσω κανέναν Πακιστανό να είναι εδώ στη Μύκονο. Αν σε δω εδώ αύριο μετά 7.30 π.μ. θα σε πυροβολήσω».


Οταν χτυπούσε με γροθιές και κλοτσιές, «τραβούσε βίντεο, γέλαγε και φώναζε “για να δουν όλοι τι παθαίνουν οι Πακιστανοί»».
Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, μετά την επίθεση ήρθε η Αστυνομία, ο εργαζόμενος ζήτησε να υποβάλει μήνυση αλλά οι αστυνομικοί δεν την παρέλαβαν λέγοντάς του ότι πρέπει να πάρει ό,τι του δίνει το αφεντικό και να μη ζητάει ό,τι του λέει η Επιθεώρηση Εργασίας. «Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο στη Μύκονο εργοδοτικής ρατσιστικής μεταχείρισης αυτό το καλοκαίρι, ενώ τα κέρδη ανεβαίνουν εξαιτίας της πολύ μεγάλης προσέλευσης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος όπου εργαζόταν ο Νασάρ Ικμπάλ, διέψευσε κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο εργαζόμενος «έπεσε μόνος του στο πάτωμα και φώναζε φέρε μου ένα όπλο να πυροβοληθώ». Ο ιδιοκτήτης διατείνεται ότι ουδέποτε έκανε συμφωνία γι’ αυτό το ποσό με τον Ικμπάλ, αρνήθηκε ότι χρωστάει ένσημα κι ότι πληρώνει όλους τους εργαζόμενούς του μία φορά τον μήνα.
Εγινε δεκτή η μήνυση





Εν τέλει, όπως μας λέει ο δικηγόρος του Ικμπάλ, Δημήτρης Ζώτος, η αστυνομία, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από διαδικτυακά δημοσιεύματα, κάλεσε τον Ικμπάλ ξανά στο τμήμα κι έκανε δεκτή τη μήνυσή του, η οποία σήμερα διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Σύρου και στην Περιφερειακή Διεύθυνση για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.
«Δεν ήταν μόνο οικονομικό το κίνητρο του δράστη επειδή το θύμα τον κατήγγειλε για τους μισθούς και του έβαζε δύο ένσημα την εβδομάδα αντί για επτά, αλλά η επίθεση του εργοδότη είχε και ρατσιστικά κίνητρα ρητά εκφρασμένα από τον ίδιο σε σχέση με το χρώμα, την εθνοτική καταγωγή και τη θρησκεία του μετανάστη».
Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, να ερευνήσει τη λειτουργία της Αστυνομίας στο νησί και τη σχέση των αστυνομικών με τον εργοδότη.
«Καλούμε τα συνδικάτα να παρέμβουν για να μπει φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, να γραφτούν στις γραμμές τους όλοι οι εργαζόμενοι μετανάστες. Απαιτούμε τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του εργοδότη» λέει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.