Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Μην αγχώνεστε, θα μας κάνουν πρατήρια και στη Δερύνεια...»

Άριστος Μιχαηλίδης- philenews Να μην ανησυχούμε, θα μας κάνουν και μεγάλο πρατήριο καυσίμων στον Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου. Όταν ανοίξε...


Άριστος Μιχαηλίδης- philenews Να μην ανησυχούμε, θα μας κάνουν και μεγάλο πρατήριο καυσίμων στον Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου. Όταν ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας θα είναι έτοιμο να ευκολυνθούν οι Ελληνοκύπριοι ταξιδιώτες, που θα ταλαιπωρούνται κι απ’ εκείνες τις μεριές στις ουρές να τρέχουν στα κατεχόμενα να γεμίζουν τα αυτοκίνητα φτηνά καύσιμα. Όπως κάνουν τώρα στον Άγιο Δομέτιο και μας εντυπωσιάζουν κάθε τόσο οι τηλεοράσεις που δείχνουν τις ουρές των αγανακτισμένων, οι οποίοι αντιδρούν στην ακρίβεια.





Δεν κάνουν διαδήλωση, δεν πάνε έξω από το Προεδρικό ή έξω από το υπουργείο Οικονομικών να απαιτήσουν να μειωθούν οι φόροι των καυσίμων. Όπως κάνουν άλλοι λαοί. Εμείς έχουμε μοναδικό προνόμιο. Δεν κάνουμε διαδηλώσεις, κάνουνε αντίσταση στην ακρίβεια δίνοντας τον οβολό μας στη συντήρηση των κατακτητών μας. Λέμε και δικαιολογίες ο ένας στον άλλο: «Ε, μα τι να σου κάνει ο κόσμος μ’ έτσι ακρίβεια, ρε κουμπάρε. Αφού απ’ εκεί είναι μισή τιμή! Ποδά κλέφτουν μας.» Τα καύσιμα, τα φάρμακα, τα τσιγάρα, τα ρούχα… Ποδά κλέφτουν μας, ποτζιεί γαλεύκουν μας. Κατά την κρίση του καθενός, δηλαδή. Αν αρχίσουν και τις προσφορές απ’ αυτές του ένα συν ένα δώρο, οι ουρές θα πολλαπλασιάζονται ακόμα κι αν μας βάλουν ταμπέλες να λένε: Με κάθε γέμισμα του αυτοκινήτου σου προσφέρεις μια τελαμώνα σφαίρες στον κατοχικό στρατό.




Στον Άγιο Μέμνονα, εκτός από πρατήριο, κτίζουν και πολυκατάστημα για να μας εξυπηρετήσουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Ποιος στη χάρη μας! Μόλις ανοίξει η Δερύνεια να τρέξουμε, θα μας περιμένουν. Θα έχει και υποδήματα και ρούχα, διεθνείς φίρμες παρακαλώ, οικιακά είδη, ακόμα και τρόφιμα. Διότι, μείναμε νηστικοί απ’ εδώ.

Τουλάχιστον, να μην καμωνόμαστε ότι αγωνιούμε για την επανένωση κι ότι ξαφνικά μας αγάπησαν και οι αδελφοί μας Τουρκοκύπριοι και παλεύουν κι αυτοί να ανοίξει η Δερύνεια για να συνεισφέρει στη λύση-επανένωση. Θα συνεισφέρει κι αυτό το οδόφραγμα, όπως τα υπόλοιπα, στη διχοτόμηση, αλλά τι μας νοιάζει; Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να χτυπήσουμε την ακρίβεια. Να μάθουν να μην μας κλέβουν απ’ εδώ οι κλέφτες, οι απατεώνες… Ενώ απ’ εκεί, άγιοι άνθρωποι, δεν μας εκμεταλλεύονται, μας τα δίνουν όλα μισοτιμής.

Από τον Ιούνιο μας το έλεγε ο Κουντρέτ Οζερσάι, που πήγε επίσκεψη στα έργα για το οδόφραγμα της Δερύνειας: Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι έχει ιδιαίτερη σημασία για τους καταστηματάρχες στην Αμμόχωστο και τη Λεύκα, είπε. «Από αυτή την αναθέρμανση (της τοπικής οικονομίας και αγοράς) θα επωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι». Είδες; Θα επωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι, λέει. Διότι, προφανώς, θα αγοράζουν φτηνά καύσιμα και φτηνά υποδήματα.





Να και η επανένωση. Να και η ΔΔΟ. Να και ο Γκουτέρες. Να και οι συνομιλίες. Τι σημασία έχουν όλα αυτά, τελικά, αν η λύση επιβάλλεται επί του εδάφους, όπως το πρόβλεψε ο Ραούφ Ντενκτάς; Και δεν είναι άλλη από τη λύση των δύο κρατών, που με την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας βρήκαν τον τρόπο να επιβιώνουν πλάι-πλάι σαν γείτονες. Ποια ΔΔΟ και ποια διαπραγμάτευση; Εδώ ένα πρατήριο βενζίνης μπορεί να ανατρέψει και το ρουν της ιστορίας. Μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις ότι είναι κτισμένο στην περιουσία κάποιου πρόσφυγα. Όπως ξέχασες και τα ξενοδοχεία όπου κάνεις τις διακοπές σου, με τρομερές προσφορές από το Booking. Όπως ξέχασες και τους αγνοούμενούς σου. Όπως ξέχασες και τους τάφους των παππούδων σου και τις λεηλατημένες εκκλησίες σου και το Κάστρο της Κερύνειας, και τη Σαλαμίνα και τις λεμονιές του Καραβά και το Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας και τους Σόλους. Μόνο τον Πενταδάκτυλο δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις. Όπως το έλεγε ο Κώστας Μόντης: Στο κάτω-κάτω το Μόρφου δεν το βλέπουμε / στο κάτω-κάτω την Κερύνεια δεν τη βλέπουμε / την Αμμόχωστο δεν τη βλέπουμε / όμως αυτός είν’ εκεί απέναντί μας.

Τον συνηθίσαμε, όμως, και τον Πενταδάκτυλο. Μεγάλο ζήτημα η συνήθεια. Κι αν τη βοηθά λίγο κι η οικονομία της πούγκας μας τότε εξαφανίζεται κι ο Πενταδάκτυλος. Κι έχεις και καλή δικαιολογία: Μα, αφού απ’ εδώ μας κλέβουν.