Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ... Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε επτάμιση χρόνια Βρετανό που πολέμησε τους τζιχαντιστές

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη επτάμιση ετών τον Τζόε Ρόμπινσον, 25 ετών, πρώην Βρετανό στρατιώτη, επειδή πολέμησε ως εθελον...


Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη επτάμιση ετών τον Τζόε Ρόμπινσον, 25 ετών, πρώην Βρετανό στρατιώτη, επειδή πολέμησε ως εθελοντής με τους Κούρδους στη Συρία το 2015.


Ο Τζόε Ρόμπινσον συνελήφθη πέρσι τον Ιούλιο ενώ έκανε το μπάνιο του σε παραλία της Τουρκίας -βρισκόταν στη χώρα για διακοπές- με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.




Η Τουρκία θεωρεί τις σοσιαλπατριωτικές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, «τρομοκρατική οργάνωση» – παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.

Από το ίδιο δικαστήριο καταδικάστηκε με αναστολή και η αρραβωνιαστικιά του, η φοιτήτρια Μίρα Ρότζκαν, που είχε συλληφθεί μαζί του πέρσι στην παραλία.

Η μητέρα του καταδικασθέντα Βρετανού ενημερώθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου τηλεφωνικά από αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Φόρεϊς Όφις).

Ο Τζόε Ρόμπινσον ήταν νοσοκόμος στο βρετανικό στρατό και είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν το 2012.

Αποφάσισε να πάει εθελοντής στη Συρία και να πολεμήσει τους τζιχαντιστές αγανακτισμένος από τα προπαγανδιστικά βίντεο που αναρτούσε το Ισλαμικό Κράτος στο διαδίκτυο με αποκεφαλισμούς και άλλες φρικαλεότητες.

Η οικογένειά του νόμιζε ότι είχε σκοπό να καταταγεί στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Ο Τζόε όμως βρέθηκε να πολεμά τους τζιχαντιστές μαζί με τους Κούρδους.

Όταν επέστρεψε τον Νοέμβριο του 2015 στην Αγγλία, μετά από πέντε μήνες που πολέμησε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ ως ύποπτος «τρομοκρατίας». Δέκα μήνες μετά όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν.

Το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε να πάει για διακοπές στην Τουρκία, αγνοώντας ότι οι YPG θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από το ισλαμικό καθεστώς και συνελήφθη στην παραλία ύστερα από ανώνυμη καταγγελία.