Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φορολογική δήλωση: Τι πρέπει να προσέξουν φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι

money-money.gr Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν φέτος, κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι φι...


money-money.gr Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν φέτος, κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι φιλοξενούν στα σπίτια τους ενήλικα άτομα, είτε τέκνα τους είτε άλλους συγγενείς τους είτε φίλους τους, καθώς και όσοι φιλοξενούνται.





Οι κίνδυνοι λαθών στη συμπλήρωση των δηλώσεων από τους φορολογούμενους αυτούς είναι φέτος αυξημένοι λόγω της προσθήκης νέων κωδικών που πρέπει να συμπληρωθούν από όσους φιλοξενούν, ώστε τα στοιχεία για τις "φιλοξενίες" να διασταυρώνονται και να επιβεβαιώνονται αυτόματα από το σύστημα TAXISNET.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι "φιλοξενούντες" και οι "φιλοξενούμενοι" έχουν ως εξής:




1) Κάθε φορολογούμενος ο οποίος φιλοξενείται, θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής του να αναγράψει δίπλα από τον κωδικό 801, που βρίσκεται στον πίνακα 6, τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη του σπιτιού, τα τ.μ. της επιφάνειας του σπιτιού και τους μήνες φιλοξενίας μέσα στο έτος 2017. Εάν ο ιδιοκτήτης-"φιλοξενών" έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για να δηλώσει την φιλοξενία, ώστε ο φιλοξενούμενος να μπορέσει στη συνέχεια να συμπληρώσει τα στοιχεία που απαιτούνται δίπλα από τον κωδικό 801 του πίνακα 6 της δικής του δήλωσης και να την υποβάλει χωρίς να του την "μπλοκάρει" το σύστημα TAXISNET.

2) Ο φορολογούμενος που φιλοξενεί θα πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 007 ή 008 του πίνακα 2 της φορολογικής του δήλωσης. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να κλικάρει πάνω στην κόκκινη λέξη «ΕΔΩ» που υπάρχει αριστερά από τους κωδικούς αυτούς. Εφόσον κλικάρει πάνω στην λέξη αυτή θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πίνακας στον οποίο πρέπει να συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του φιλοξενούμενου προσώπου, τα τ.μ. της οικίας στην οποία έγινε η φιλοξενία καθώς και τους μήνες που διήρκεσε η φιλοξενία μέσα στο έτος 2017.

3) Σε περίπτωση φορολογούμενου, ο οποίος έχει ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο το οποίο φιλοξενεί στο σπίτι του και το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί κανονικά στον πίνακα 8 της δήλωσης για τα εξαρτώμενα μέλη, δεν υποχρεούται να συμπληρώσει τα στοιχεία του τέκνου αυτού στον πίνακα των κωδικών 007-008 για τη φιλοξενία. Η συμπλήρωση των κωδικών της φιλοξενίας δεν είναι δηλαδή υποχρεωτική στην περίπτωση αυτή. Έτσι, εάν το τέκνο αυτό έχει υποχρέωση υποβολής δικής του χωριστής φορολογικής δήλωσης, δεν εμποδίζεται από το σύστημα TAXISNET να ολοκληρώσει κανονικά τη συμπλήρωση των στοιχείων της φιλοξενίας δίπλα στον κωδικό 801 του πίνακα 6.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.