Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕ ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ... Ηλεκτρονική παρενόχληση στο σκάφος της ExxonMobil – Σενάριο για τουρκικό «δάκτυλο»

Ηλεκτρονικός πόλεμος στην κυπριακή ΑΟΖ στο σύστημα GPS του ερευνητικού πλοίου της Exxon Mobil Med Serveyor, που διενεργούσε έρευνες στο ...



Ηλεκτρονικός πόλεμος στην κυπριακή ΑΟΖ στο σύστημα GPS του ερευνητικού πλοίου της Exxon Mobil Med Serveyor, που διενεργούσε έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει το maritime-executive.com.

Το πλοίο Med Serveyor διενεργούσε εργασίες στα ΝΔ της Κύπρου, όταν η ναυτιλιακή διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Maritime Administration) έλαβε έξι αναφορές εκτεταμένης παρεμβολής GPS στην ίδια περιοχή.




«Οι αναφερθείσες διακοπές σημειώθηκαν σε παρατεταμένες χρονικές περιόδους και οδήγησαν σε ανακριβή τοποθέτηση GPS ή μη εντοπισμό θέσης GPS.

Η MARAD (United States Maritime Administration) εξέδωσε μια ειδοποίηση για τους ναυτικούς, που προειδοποιούσε κατά τη διέλευση από την περιοχή, αλλά δεν έδειξε την αιτία της διαταραχής».

Οι γενεσιουργικές αιτίες των παρεμβολών παραμένουν άγνωστες ενώ τα σενάρια είναι δύο στην προκειμένη περίπτωση .

Το ένα αφορά δράση ρωσικών συστημάτων εγκλωβισμού του συστήματος GPS μιας και η Ρωσία διαθέτει τέτοια συστήματα στην βάση της Ταρτούς ενώ το δεύτερο αφορά τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία διαθέτουν και αυτά δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου όχι όμως του ίδιου επιπέδου με αυτού της Ρωσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μed Serveyor ολοκλήρωσε τις εργασίες του και βρίσκεται εν πλω για Πειραιά.

Τόσο οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, όσο και της Τουρκίας έχουν εκδώσει έκτακτες ειδοποιήσεις για την αεροναυτιλία – Notam.Πριν μερικές ημέρες υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο όταν αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας είχαν δεχθεί παρεμβολές τα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης, τα γνωστά μας GPS.

Συγκεκριμένα όπως είχε αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, η NOTAM που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, με αρ. A0356/18, αναφέρει: «Έχουν παρατηρηθεί από κυβερνήτες πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, οι διακοπές του σήματος GPS σε ορισμένες περιοχές. Οι κυβερνήτες αεροσκαφών που δραστηριοποιούνται στο FIR Λευκωσίας καλούνται να είναι προσεκτικοί μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης».

Στην ευρύτερη περιοχή πετούν τόσο αμερικανικά όσο και ρωσικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ενώ υπάρχουν και τουρκικά πλοία με τέτοιες δυνατότητες που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν πρόβλημα.




Η πιστοποίηση ενός τέτοιου περιστατικού και η απόκρυψη του «πρωταίτιου» πιθανόν να υποκρύβει τους Τούρκους , διότι εφόσον το έιχαν διαπράξει οι Ρώσοι θα είχε «βουίξει» το σύμπαν από τους Αμερικανούς.

Οπως φαίνεται η κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ οξύνεται. Πριν λίγο δημοσιεύσαμε την παρέμβαση Πάιατ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη», δηλώνει στο Vice ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι όλα αυτά είναι «προεκλογικές κορώνες», ο Αμερικανός πρέσβης, απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.