Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Με Ισλαμική αγαπη... Έσφαξαν χριστιανό Ασσύριο γιατρό, τη σύζυγό του και τη μητέρα του στη Βαγδάτη

Ένας χριστιανός Ιρακινός (Ασσύριος) γιατρός, η σύζυγός του και η μητέρα του, μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου το απόγευμα της Παρασκευής απ...

Έσφαξαν χριστιανό Ασσύριο γιατρό, τη σύζυγό του και τη μητέρα του στη Βαγδάτη

Ένας χριστιανός Ιρακινός (Ασσύριος) γιατρός, η σύζυγός του και η μητέρα του, μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου το απόγευμα της Παρασκευής από ομάδα αγνώστων ανδρών στη συνοικία Μαστάλ στην ανατολική Βαγδάτη.






Τα τρία θύματα, ο δρ. Χισάμ Σαφίκ Αλ Μασκούνι, η σύζυγός του Σάζα Μαλίκ και η μητέρα του, Χαϊρίγια Νταγούντ, δέχθηκαν επίθεση από άνδρες που η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ιρακινά δημοσιεύματα.




Μετά την κατάρρευση του σοσιαλαραβικού μπααθικού καθεστώτος το 2003, οι επιθέσεις κατά των Ασσύριων χριστιανών σε ολόκληρο το Ιράκ αποτελούν μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση.

Χιλιάδες Ασσύριοι χριστιανοί είτε εγκατέλειψαν τη χώρα, είτε κατέφυγαν στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου επικρατεί θρησκευτική ελευθερία και σεβασμός της διαφορετικότητας.

Οι Ασσύριοι είναι οι αρχαίοι κάτοικοι του Ιράκ. Πριν 100 χρόνια, όταν δημιουργήθηκε το Ιράκ, οι Ασσύριοι αποτελούσαν το 25% του πληθυσμού του. Σήμερα είναι λιγότεροι από το 2%.

Οι Ασσύριοι, οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας, κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους διαφορετικότητα μέσω του χριστιανισμού. Οι μισοί είναι μονοφυσίτες και οι άλλοι μισοί ρωμαιοκαθολικοί. Οι ρωμαιοκαθολικοί Ασσύριοι αποκαλούνται «Χαλδαίοι», όπως τους ονόμασε η παπική Εκκλησία για να τους διαφοροποιήσει εθνικά από τους ορθόδοξους μονοφυσίτες συμπατριώτες τους.

Αλλά και ο μουσουλμανικός σουνιτικός πληθυσμός του Ιράκ, οι «Άραβες», είναι σε μεγάλο ποσοστό εξισλαμισμένοι Ασσύριοι που στη συνέχεια εξαραβίστηκαν.

Ο εξαραβισμός εφαρμόστηκε και από το σοσιαλαραβικό «μπααθικό» καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν τόσο εις βάρος των Ασσύριων όσο και των Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.