Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ.. «Αθέλητη» σύγκρουση Ελλάδας- Τουρκίας φοβούνται οι ΗΠΑ

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια σύγκρουση χωρίς πρόθεση, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην ...

«Αθέλητη» σύγκρουση Ελλάδας- Τουρκίας φοβούνται οι ΗΠΑ

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια σύγκρουση χωρίς πρόθεση, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με φόντο την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στον Έβρο.





Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κι ενώ το θέμα με τους δύο αξιωματικούς παραμένει σε εξέλιξη, ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.




Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο τόνισε πως δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση στην ελληνική πλευρά ενώ σχολίασε και την παρεμπόδιση των εργασιών εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής, ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Όσον αφορά στην ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τόνισε ότι «εμείς πρέπει να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις». Κατά τον ίδιο, είναι προς το συμφέρον όλων να βρίσκεται η Ελλάδα όσο το δυνατό πιο κοντά στη Δύση. Ανεξάρτητα από αυτό, η σχέση με την Ελλάδα παραμένει σταθερή λόγω κοινών συμφερόντων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν υποκαθιστά η σχέση με την Ελλάδα τη σχέση με την Τουρκία. Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι σαν να συγκρίνουμε «πορτοκάλια με μήλα» και εξήγησε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή (όπως στην περίπτωση της Συρίας) είναι κομβικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.