Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Η Άγκυρα στρέφεται κατά της Ελλάδος και των ΗΠΑ...» Επιστολή των ομογενών σε Τραμπ για την τουρκική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο και το επεισόδιο στα Ίμια

Επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή απέσ...



Επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή απέστειλε ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης.






Στην επιστολή του ο κ. Λαρυγγάκης αναφέρει ότι «η στάση της Άγκυρας έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αμερικανικά συμφέροντα για την ασφάλεια στην περιοχή», ενώ ζητά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να καταδικάσει σθεναρά την επιθετικότητα και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτές στρέφονται σε βάρος των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και διεθνών εταιρειών, παραθέτοντας τα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα το Φεβρουάριο.




Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παρεμπόδιση με πολεμικά πλοία της πλωτής πλατφόρμας της ΕΝΙ να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ επισημαίνει στον Πρόεδρο Τραμπ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, καθώς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επανειλημμένα ότι υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει την ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της, πιο πρόσφατα από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη αστάθειας και μία αποτυχημένη σύμμαχος των ΗΠΑ. Ιστορικά, αυτό είναι που συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Λαρυγγάκης στην επιστολή του.

Ωστόσο, προσθέτει, «η Τουρκία το απέδειξε για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων αυτό το μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που απευθύνονται σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους Ελλάδα και Κύπρο, είναι εμφανείς, απερίσκεπτες και επικίνδυνες».

Ο Νίκ Λαρυγγάκης προτρέπει «την αμερικανική κυβέρνηση να δράσει για να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και να καλέσει την Τουρκία, τον προβοκάτορα αυτών των εντάσεων, να σταματήσει και να εγκαταλείψει τις επιθετικές ενέργειές της που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για την περίπτωση της Ελλάδας κάνει εκτενή αναφορά στο επεισόδιο στα Ίμια, με τον εμβολισμό σκάφος του Λιμενικού από τουρκικό πολεμικό πλοίο και τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Αυτά είναι πολύ σοβαρά περιστατικά τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ζωές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η επιστολή.

Αναφορά γίνεται τέλος στην επιστολή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πηγή ρεπορτάζ: ΚΥΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.