Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλβανοί Σκοπίων: Το νέο όνομα να υποδηλώνει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας

Οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφω...



Οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα. Κύριος λόγος είναι η θέλησή τους για το κλείσιμο αυτού του προβλήματος καθώς η πιθανή λύση να αντικατοπτρίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.






Το Φόρουμ των Αλβανών διανοουμένων, θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση που μπορεί να επιτευχθεί, δεν θα είναι έγκυρη, αν δεν αντανακλά την πραγματικότητα των Αλβανών των Σκοπίων, ως κράτος στο οποίο ζουν δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες.

«Χωρίς μια συμφωνία μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, κάθε απόφαση, κάθε ετικέτα της χώρας θα είναι άκυρη, διότι η πρακτική μας έχει διδάξει να σκεφτόμαστε έτσι.




Το 1991, οι Αλβανοί είχαν αγνοηθεί, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στο Σύνταγμα ούτε στη σημαία, δεν αναφέρονται στην ανεξαρτησία ούτε σε οποιαδήποτε άλλο, έτσι οδηγηθήκαμε στον πόλεμο του 2001».

«Δηλαδή, στο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πραγματικότητα, και όχι ένα όνομα το οποίο αναφέρεται μόνο στους Σλάβους και αγνοεί τους Αλβανούς.

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια βάση για την αποφυγή της σύγκρουσης στο μέλλον», ανέφερε στο ‘Ραντιο Εβρόπα ε Λίρε’ (Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη) ο Σφετίμ Πολλοζάνι, ένας από τους επικεφαλής του Αλβανικού Φόρουμ, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός σύντομα θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το νέο όνομα του κράτους των Σκοπίων.

Ο Πολλοζάνι για την καταστρατήγηση των Αλβανών κατηγόρησε το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αναλάβει ρόλο στα θέματα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Οι συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών και τώρα μεταξύ των ίδιων των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι στη συνέχεια για την πορεία των συνομιλιών ή των θέσεων της άλλης πλευράς θα ενημερώσουν τους επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Σε αυτές τις συμβουλευτικές συνομιλίες, εκτός από το DUI δεν συμμετέχει η αλβανική αντιπολίτευση η οποία αντέδρασε επίσης στην μη ένταξή της και ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση εάν έχει κάποιο σλαβικό όνομα.

«Εμείς ως Συμμαχία για τους Αλβανούς, είμαστε αντίθετοι με τις τάσεις για το σλαβισμό του ονόματος, που όπως είπαμε είμαστε εναντίον μιας σλαβικής ονομασίας της χώρας.

Είμαστε επίσης κατά της πρότασης που ακούγεται στους διπλωματικούς κύκλους γύρω από την ιδέα να χρησιμοποιηθεί γεωγραφικός προσδιορισμός μόνο στη σλαβική γλώσσα, όπως το Γκόρνα Μακεντόνια» (Gorna Makedonija).

Αντιτιθέμεθα σε αυτό, διότι αντιπροσωπεύει επίσης μια τάση για σλαβισμό και καταστρατήγηση του ονόματος», είπε ο Ζιαντίν Σέλα, πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας των Αλβανών.




Το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, λέει ότι οι Αλβανοί αποτελούν μέρος της διευθέτησης της διαφοράς του ονόματος και ότι το νέο όνομα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο Μπουζάρ Οσμάνι,αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατά την τελευταία επίσκεψη στο Βελιγράδι, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι για το κόμμα αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί λύση γιατί να απεμπλακεί η διαδικασία της ευρωενσωμάτωσης.

«Νομίζω ότι οι Αλβανοί ενδιαφέρονται πολύ για αυτό που αποκαλείται ‘Μακεδονία’. Το νέο όνομα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δημογραφική πραγματικότητα στη χώρα και ως εκ τούτου είμαστε μέρος αυτών των συνομιλιών. Είναι όμως πολύ σημαντικό να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διότι εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για μας το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό. Το όνομα είναι ζήτημα ύπαρξης του κράτους για τους ανθρώπους που ζουν στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών», δήλωσε ο Οσμάνι.

(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
The Hellenic Information Team



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.