Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκόφιλοι μισθοφόροι Ισλαμιστές προσπάθησαν το βράδυ να διεισδύσουν στην Τελ Αμπιάντ – Σκληρή μάχη με τους Κούρδους

Τουρκόφιλοι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί αποπειράθηκαν το βράδυ της Παρασκευής – ξημερώματα Σαββάτου να διεισδύσουν από το τουρκικό έδαφο...

Τουρκόφιλοι μισθοφόροι προσπάθησαν το βράδυ να διεισδύσουν στην Τελ Αμπιάντ – Σκληρή μάχη με Κούρδους

Τουρκόφιλοι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί αποπειράθηκαν το βράδυ της Παρασκευής – ξημερώματα Σαββάτου να διεισδύσουν από το τουρκικό έδαφος στην επαρχία Ράκα της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Ωστόσο, οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές εντοπίστηκαν από Κούρδους μαχητές και αποκρούστηκαν, σύμφωνα με τοπικές πηγές.







Πηγές του ειδησεογραφικού δικτύου Al Alam μετέδωσαν ότι το βράδυ μια δύναμη ισλαμιστών μισθοφόρων των Τούρκων επιχείρησαν να εισέλθουν στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Τουρκία. Από την τουρκική πλευρά των συνόρων υπάρχει η επίσης παραμεθόρια πόλη Ακτσάκαλε.

Οι ισλαμιστές έγιναν αντιληπτοί και ξέσπασε μάχη. Τέσσερις τουρκόφιλοι σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στην Ακτσάκαλε.

Το απόγευμα της Παρασκευής είχε μεταδοθεί ότι τανκς βομβάρδισαν από το τουρκικό έδαφος θέσεις των Κούρδων μαχητών στην Τελ Αμπιάντ.




Οι συγκρούσεις στην Τελ Αμπιάντ και η απόπειρα των τουρκόφιλων να διεισδύσουν ίσως αποτελεί προαναγγελία και άλλης εισβολής της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, παράλληλα με τις επιχειρήσεις στην Εφρίν.

Η Τελ Αμπιάντ ήταν η κυρίως «πύλη» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με την Τουρκία. Από την πόλη-συνοριακό πέρασμα Τελ Αμπιάντ εισέρχονταν στη Συρία εφόδια και εθελοντές τζιχαντιστές και γινόταν η εξαγωγή μεγάλου μέρους του κλεμμένου πετρελαίου αλλά και αρχαιολογικών ευρημάτων που είχε λεηλατήσει το Ισλαμικό Κράτος από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η Τελ Αμπιάντ πέρασε στη συριακή εξέγερση από το 2011. Αρχικά την έλεγχε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA). Τον Ιούνιο του 2013 η πόλη καταλήφθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τη συριακή Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα όπως ονομαζόταν τότε. Εκείνη τη χρονιά Ισλαμικό Κράτος και Αλ Νούσρα ήταν σύμμαχοι.

Στις 21 Ιουλίου 2013, οι Κούρδοι κάτοικοι της Τελ Αμπιάντ αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Το Ισλαμικό Κράτος διέταξε ότι εάν δεν εκκενωνόταν η πόλη από τον κουρδικό πληθυσμό της, όλοι οι Κούρδοι θα εκτελούνταν. Στα άδεια σπίτια των Κούρδων το Ισλαμικό Κράτος εγκατέστησε αραβικές μουσουλμανικές οικογένειες οπαδών του από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2015 η πόλη απελευθερώθηκε από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονταν αεροπορικά από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Λίγο πριν πέσει η πόλη στους Κούρδους, χιλιάδες Άραβες συνεργάτες των τζιχαντιστών, που είχαν πρωτοστατήσει στον διωγμό των Κούρδων, εγκατέλειψαν την Τελ Αμπιάντ και κατέφυγαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες.

Στον πολεμικό χάρτη βλέπετε την πόλη Τελ Αμπιάντ από τη μία πλευρά των συνόρων και την τουρκική Ακτσακαλέ από την άλλη. Οι δύο πόλεις θα μπορούσαν να ήταν και μία, εάν δεν υπήρχαν σύνορα:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.