Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προετοιμάζεται το πυροσβεστικό «οπλοστάσιο» - Ποιές ενέργειες γίνονται

Φαίνεται πως οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές - με αποκορύφωμα την καταστροφική φωτά του Καλάμου – κάτι δίδαξαν τους αρμόδιους φορείς, π...


Φαίνεται πως οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές - με αποκορύφωμα την καταστροφική φωτά του Καλάμου – κάτι δίδαξαν τους αρμόδιους φορείς, που επενδύουν στην προετοιμασία.





Αναφερθήκαμε ήδη στην ανακατασκευή στην Αμερική, 12 κινητήρων των ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών «καναντέρ», ώστε σύμφωνα με τους ειδικούς να μπορούν να πραγματοποιήσουν 850 ώρες συνεχούς πτήσης χωρίς βλάβες (δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση του Policenet.gr)




Οι πρωτοβουλίες όμως για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού οπλοστασίου της Χώρας για την αντιπυρική περίοδο του 2018 δεν σταματούν μόνο στα καναντέρ.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να είναι έτοιμο το συντομότερο, ενώ παράλληλα αλλάζει τη φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον σχεδιασμό.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κυνηγάμε τους χρόνους για να πάρουμε τα μισθωμένα ελικόπτερα έγκαιρα και προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για περισσότερα ελικόπτερα, ενώ θα αξιοποιήσουμε πολύτιμο υλικό που σάπιζε στις αποθήκες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ειδικότερα, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξοπλίζονται με κάδους πού ήταν στις αποθήκες από το 2004 και ήδη εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους τα πληρώματα από τον Δεκέμβριο.

Επίσης θα αξιοποιηθούν μεγάλες πλαστικές δεξαμενές, που είχαν αγοραστεί επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίες θα μεταφέρονται με τα ελικόπτερα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, για να έχουν νερό τα πεζοπόρα τμήματα στην πρώτη και κρίσιμη αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς», λέει ο Ν. Τόσκας και συνεχίζει: «Ο περσινός απολογισμός έδειξε ότι είχαμε πάρα πολλές πυρκαγιές, αλλά με πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη γρήγορη επέμβαση».




Για εφέτος ο σχεδιασμός προβλέπει την χρησιμοποίηση «ευέλικτων μονάδων ταχείας επέμβασης» και συγκεκριμένα γρήγορη μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, μαζί με δεξαμενές νερού, με τα ελικόπτερα του ΠΣ, καθώς και επέμβαση ελικοπτέρων εξοπλισμένων με κάδους, μέχρι να κινητοποιηθούν οι «βαριές μονάδες».

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ο κ. Τόσκας, υπάρχει χορηγία για την αγορά τριών μεγάλων υπερσύχρονων κάδων ρίψης νερού, από τον Καναδά, κυρίως για τα «Σινούκ» του στρατού, οι οποίοι λειτουργούν με τηλεκοντρόλ και πραγματοποιούν ρίψεις σταδιακά και όπως θέλει το πλήρωμα. Υπάρχουν άλλοι τρεις κάδοι ίδιοι, πάλι από χορηγίες, από πέρσι καθώς και οι παλιοί, από το 1990 που είναι λειτουργικοί.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους, έχουν δοθεί ήδη από τον στρατό στην Πυροσβεστική 1.500 στολές και ζευγάρια άρβυλα, για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Η μονιμοποίηση των πενταετών και η πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστών

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, μέσα στον Απρίλιο θα έχει λυθεί το θέμα της μονιμοποίησης περίπου 2.100 πυροσβεστών πενταετούς θητείας.

«Έχουν δεχτεί οι θεσμοί να τους μονιμοποιήσουμε και το προχωράμε τώρα. Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η τροπολογία. Είναι και οι εποχιακοί πυροσβέστες άλλοι 1.250 περίπου που το ΣτΕ δεν θέλει να επαναπροσληφθούν με το αιτιολογικό ότι τους παίρνουν 10 χρόνια συνέχεια κάτι που θεωρείται σχεδόν μονιμοποίηση αλλά όπως είπα και στη Βουλή θα λυθεί αυτό με τροπολογία και θα προσληφθούν και εφέτος για πέντε μήνες».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.