Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

× ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»
Beaking News

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2018

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Δραματικές εξελίξεις στη Κύπρο: Τουρκικά πλοία και υποβρύχια στην ΑΟΖ – Έτοιμος ο ελληνικός στόλος...!!!


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα οικόπεδα 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ με τους Τούρκους να απαγορεύουν οποιαδήποτε κίνηση άλλων σκαφών στην περιοχή.


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον τουρκικό στόλο να έχει καταλάβει ουσιαστικά το οικόπεδο 3.

Πληροφορίες του ξένου και τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για την παρουσία στην περιοχή από πλευράς Τουρκίας, δύο φρεγατών κατευθυνόμενων πυραύλων, 3 κορβετών και δύο υποβρυχίων, με τα οποία έχει «μπλοκαριστεί κυριολεκτικά» η διέλευση κάθε πλοίου στην περιοχή του οικοπέδου 3.
Τονίζουμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρ. Τίλερσον και ο πρώην στρατηγός Μακ Μάστερ μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Άγκυρα για μια σειρά θεμάτων με τον Ερντογάν, ενώ όλα είναι πλέον ανοικτά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε για το θέμα ότι: «το πρόβλημα και όλες μου οι προσπάθειές μου για την επίλυση του γίνονται προς το παρόν μέσω της διπλωματικής οδού».

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε βέβαια για επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδούς, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη επικοινωνήσει με την Αθήνα ώστε να είναι σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος και να παρέμβει εφόσον απαιτηθεί.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για παράλληλη ύψιστη ετοιμότητα των στόλων Ελλάδος και Τουρκίας με τα πληρώματα των πλοίων να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, σε μια κατάσταση που προσομοιάζει με τα Ίμια την περίοδο 1996 .

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν «καταλάβει» στην ουσία το θαλάσσιο οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν επιτρέπουν σε κανέναν στην κυριολεξία να πλησιάσει. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια ενδεικτική του νέο-οθωμανικού θράσους το οποίο μετά την χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν έχει ανέλθει σε «δυσθεώρητα ύψη».

«Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Πληροφορίες των Βρετανών που εδρεύουν στις βάσεις στην Κύπρο…αναφέρουν ότι ακριβώς το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα, η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα κινηθεί να υφαρπάξει ότι νομίζει αυτός ότι του ανήκει, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, το διεθνές δίκαιο και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η Κύπρος επιμένει ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το «διεθνές δίκαιο» αφού τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας μπλοκάρουν το ιταλικό γεωτρύπανο στα χωρικά ύδατα του νησιού, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων france24.com .

«Η Τουρκία διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο ναυτικές μονάδες, οι οποίες συμμετέχουν στη Μόνιμη Τακτική Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ, που μετείχαν σε ασκήσεις και δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στις βάσεις τους», αναφέρουν Βρετανοί αμυντικοί αναλυτές που εργάζονται για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας.

Με λίγα λόγια με πρόσχημα τις νατοϊκές δραστηριότητες οι Τούρκοι έστειλαν αυξημένο αριθμό ναυτικών μονάδων και υποβρυχίων, τα οποία στην συνέχεια απροειδοποίητα θα αποσπαστούν για να καταλάβουν το ή τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
Στη δύναμη αυτή περιλαμβάνονται οι τουρκικές φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros, οι κανονιοφόροι TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια.

Αυτήν την αριθμητική δύναμη οι Τούρκοι την θεωρούν ως «ικανή» αριθμητικά για να επιβάλουν την θέληση τους στην Κύπρο, εφόσον δεν υπάρξει ελληνική «αντίδραση», την οποία προεξοφλούν από τώρα ως «υποβαθμισμένη».

«Κλιμάκωση με πραγματικά πυρά, δεν βλέπουμε προς το παρόν», αναφέρουν οι Βρετανοί αναλυτές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο παρενόχλησης όλων των πλοίων που πλέουν μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού από τους Τούρκους, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν ή να κατακρατήσουν προσωρινά σκάφη και πληρώματα.

Την ίδια στιγμή έχουμε αντίδραση από την Ιταλία για το «stop» του πλωτού γεωτρύπανου.

«Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση στα υψηλότερα επίπεδα και βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές πρεσβείες στην Τουρκία και την Κύπρο ενώ επιδιώκει «όλα τα δυνατά διπλωματικά διαβήματα για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

newsbomb.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου