Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βιασμός ελληνικών συμφερόντων από την Τουρκία με την Αθήνα να σφυράει αμέριμνα - Περικυκλωμένο από 6 πολεμικά το «Saipem 12000»

Καθηλωμένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμ...


Καθηλωμένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.






infognomonpolitics: Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αυτή τη στιγμή έξι τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο.



Μιλώντας το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το τουρκικό Ναυτικό κάλεσε τον κυβερνήτη του «Saipem 12000» να αλλάξει πορεία, γιατί στην περιοχή διεξάγονταν ναυτικές ασκήσεις.
Μάλιστα παρεμπόδιζαν τον πλου αναγκάζοντας το γεωτρύπανο να προβεί σε ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του.


Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον κυβερνήτη να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι την Παρασκευή η εταιρεία του έδωσε εντολή να μην γυρίσει πίσω.
Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.





«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε.
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας «πειρατική», προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη. Σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται μεν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων, αλλά στην περίπτωση αυτή σε πιο έντονο βαθμό.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει και την αμερικανική πρεσβεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.
Επισήμανε επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της και υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση της Ρώμης στις διαμαρτυρίες του για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.