Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΝΑ ΚΕΝΟ... ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΕΣ... ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΣ.. ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ «ΚΕΡΑΥΝΟ» ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ...

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υ...






«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα· και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι».



Θεοφάνεια, Επιφάνεια ή Φώτα, τρεις διαφορετικές ονομασίες για μία μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή. Η ονομασία της προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».

Τα Επιφάνεια αποτελούν μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον 4ο αιώνα τα Θεοφάνεια γιορτάζονται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας διά του Αγίου Βαπτίσματος.




Οι θύμησες με νοσταλγία και αγάπη επτά χρόνια από την εις Κύριον Εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου που επί 24 συναπτά έτη εποίμανε την Εκκλησία, αφήνοντας ανεξίτηλα χαραγμένο το στίγμα του στις καρδιές Κλήρου και λαού τώρα περισσότερο από ποτέ ζεσταίνουν την ψυχή των Ελλήνων.

Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε το φως της γενναιοδωρίας του μας συντροφεύει καθώς όλοι θυμόμαστε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για τους αγώνες του μέσα και έξω από τον χώρο της Εκκλησίας.




«Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει…»...... επίκαιρο παρά ποτέ δείγμα του «άγιου» λόγου του όπως τον μεταφέρει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος.

Aς θυμηθούμε μαζί τον Μέγα Αγιασμό και την ακολουθία των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου 2007 που τελέστηκε με εξαιρετικά λαμπρό τρόπο και μεγαλείο, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, χοροστατούντος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου.