Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΕΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ.. «ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.»

Στοιχηματίζοντας στον «ειλικρινή και άμεσο» διάλογο «με όλους και για όλα» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαράζει την εξωτερική πολιτ...

Εμανουέλ Μακρόν: Τέλος στις υποκρισίες – Είναι εντελώς απίθανο η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ




Στοιχηματίζοντας στον «ειλικρινή και άμεσο» διάλογο «με όλους και για όλα» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαράζει την εξωτερική πολιτική του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην προσέλκυση αμφιλεγόμενων ηγετών.

Μετά τις προσκλήσεις σε Πούτιν, Τραμπκαι Αλ Σίσι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν έγινε δεκτός την Παρασκευή με ιδιαίτερες τιμές στο Παρίσι.

Το κράτος δικαίου, η ευρωπαϊκή πορεία, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και της εκτενούς συζήτησης που ακολούθησε.




Την ίδια ώρα έξω από την τουρκική πρεσβεία, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είχαν οργανώσει διαμαρτυρία, προβάλλοντας τα πορτρέτα των Τούρκων δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Ζητούσαν την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι στο θέμα των ατομικών ελευθεριών υπάρχουν «διαφωνίες» και ότι μαζί με τον Ερντογάν «επιχείρησαν να το προσεγγίσουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό», όπως υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε στον Τούρκο ομόλογό του τη λίστα των φυλακισμένων δημοσιογράφων και άλλων ατόμων, την οποία συνέταξε με τη συνεργασία των επικεφαλής των ΜΚΟ, των διευθυντών γαλλικών μίντια και των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα».

Απέσπασε την υπόσχεση ότι θα εξετασθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα δοθούν απαντήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τη λίστα, όπως του ζητήθηκε από δημοσιογράφο.

«Για λόγους αποτελεσματικότητας» εξήγησε, «είναι προτιμότερο να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

»Στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων όμως, ήδη μιλήσαμε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά» διαβεβαίωσε.




Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος χειρίσθηκε σε γενικές γραμμές, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Σεσίλ Κουντριού, μίλησε για ύφος «ιδιαίτερα διαλλακτικό».

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι το θέμα των ατομικών ελευθεριών ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, ελπίζαμε όμως για μεγαλύτερη αυστηρότητα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα ύφος ξεκάθαρο και, αντίθετα, διόλου διαλλακτικό:

«Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει», δήλωσε.

Μη διστάζοντας να σχολιάσει έμμεσα τους Ευρωπαίους εταίρους και την έως τώρα πολιτική τους, πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις υποκρισίες, που συνίστανται στο να δίνουμε την εντύπωση ότι είναι δυνατή μια φυσική εξέλιξη προς το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων. (…) Η Ευρώπη δεν φέρθηκε πάντα σωστά απέναντι στην Τουρκία, γιατί την άφησε να πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πιθανά, ενώ ήταν το απολύτως αντίθετο» δήλωσε.

Αυτό που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι να επανεξετασθεί η σχέση ΕΕ-Τουρκίας «όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ενσωμάτωσης, αλλά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης» (…), υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η προσκόλληση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη».

Παρ’ ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι κάθετα αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και παρ’ ότι αναγνώρισε την ύπαρξη «διαφωνιών» στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντούτοις στην ίδια συνέντευξη υπερασπίσθηκε την παραμονή και τον ρόλο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.




«Ελπίζω για την Τουρκία να παραμείνει πλήρως, ολοκληρωτικά και απ’ όλες τις απόψεις μέλος της «Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», γιατί πιστεύω ότι αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της και ότι είναι κοινό μας συμφέρον.

»Θα κάνω τα πάντα για το θέμα, είτε πρόκειται για το καθεστώς ως μέλος, είτε για τη συνέχιση της χρηματικής συνεισφορά της», υπογράμμισε.

Η ένθερμη και αυθόρμητη αυτή υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν της Τουρκίας σε σχέση με τη Σύμβαση, έκανε ορισμένους παρατηρητές, όπως τη Διεθνής Αμνηστία, να ζητούν και να επιμένουν για «μεγαλύτερη συνέπεια και μια σαφή πολιτική γραμμή».

Παρά το μόνιμα διαλλακτικό ύφος του Εμανουέλ Μακρόν, η ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου για «το διπλό παιγνίδι που πιθανώς έπαιξε η Τουρκία το 2014 υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές στα βόρεια σύνορα με τη Συρία», υπήρξε αρκετή για να εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Υπέδειξε στον δημοσιογράφο να κάνει πιο σωστά τη δουλειά του και να μη χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα αυτών που είναι σήμερα στις φυλακές.




Δήλωσε απειλητικά ότι «δεν μασάει κάτι τέτοια» και ανέπτυξε την περί τρομοκρατίας θεωρία του:

«Η τρομοκρατία δεν γεννήθηκε από μόνη της, έχουμε τους κηπουρούς, τους καλλιεργητές της τρομοκρατίας.

»Είναι οι άνθρωποι της σκέψης και των ιδεών που με τα γραπτά τους ρίχνουν νερό στον μύλο της τρομοκρατίας» δήλωσε.

Η συριακή κρίση απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για μια «σύγκλιση απόψεων και στρατηγικά συμφέροντα για την ανοικοδόμηση «μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς ειρήνης».

Κατά έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπογράφηκε συμφωνία για τη μελέτη ενός συστήματος αεροπορικής άμυνας και πυραύλων, που θα διεξαχθεί από κοινού ανάμεσα σε Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία.

Θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα στρατιωτικής συνεργασίας και ως αντιστάθμισμα στη σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, για βλήματα επιφάνειας-αέρος S 400, η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία των δυτικών εταίρων στο ΝΑΤΟ.
tribune.gr