Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ

Του Δημητρέλου Λάμπρου Γιατί είναι ανάγκη να εκπαιδευόμαστε στη χρήση τον όπλων με το ένα χέρι; Πολλοί ίσως απαντούσαν, «Επειδή μπ...





Του Δημητρέλου Λάμπρου

Γιατί είναι ανάγκη να εκπαιδευόμαστε στη χρήση τον όπλων με το ένα χέρι;
Πολλοί ίσως απαντούσαν, «Επειδή μπορεί κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης συμπλοκής να τραυματιστεί το ένα μας χέρι». Και θα συμφωνήσω απόλυτα, καθώς πέρα από το ότι αυτό λέει η κοινή λογική, το επιβεβαιώνουν και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως. Όμως έχουν παρατηρηθεί και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μας υποχρεώνουν να χειριστούμε το όπλο μας με το ένα χέρι και ουσιαστικά είναι αυτοί που μας ωθούν να εξετάσουμε το ποιες τεχνικές μπορούν στη σκληρή πραγματικότητα του «πεζοδρομίου» να εφαρμοστούν και ποιες όχι.




Ο Αστυνομικός που είχε… ένα χέρι!
Αρχικά ας εξετάσουμε τις δύο πιο κοινές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν στο χειρισμό του πυροβόλου όπλου με το ένα χέρι.

Τραυματισμένο χέρι



Το ότι τραυματίστηκα δε σημαίνει ότι παραιτήθηκα…
Έχω όμως τις ικανότητες για να ανταποκριθώ;


Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που ωθεί τους Αστυνομικούς να εξασκούνται στη χρήση του όπλου με το ένα χέρι, επειδή αφενός είναι αυτός που διδασκόμαστε πιο συχνά, αλλά και αφετέρου που μας προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο κατά τη σκέψη ότι μπορεί να μας συμβεί. Σκεφτείτε το να βρεθείτε σε μια ένοπλη συμπλοκή και ενώ αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει να τραυματιστεί το δυνατό ή το αδύνατο χέρι σας καθιστώντας σας ανίκανους να εφαρμόσετε τις τεχνικές χειρισμού του όπλου σας με τα δύο χέρια. Πραγματικός εφιάλτης! Αυτό που επιδιώκουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές με το ένα χέρι, οι οποίες δε θα μας μειώσουν δραματικά την ευκινησία, την οποία χρειαζόμαστε για να κινηθούμε λ.χ. εκτός της φονικής ζώνης ή πίσω από μία κάλυψη.




Κατ’ αρχάς πριν ξεκινήσουμε να εξασκούμαστε στις τεχνικές πρέπει διανοητικά να ιεραρχήσουμε τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο να βγούμε ζωντανοί ακόμα και από μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να τις εντάξουμε με αυτή τη σειρά στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Με αυτό θέλω να πω ότι αν σε μια ένοπλη αντιπαράθεση που τραυματίστηκε το αδύνατο χέρι μου, χρειαστεί να κάνω μια έκτακτη επαναγέμιση του πιστολιού μου το πρώτο που θα σκεφτώ να κάνω θα είναι να βρω πολύ γρήγορα ένα σημείο κάλυψης που θα μου εξασφαλίσει για εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα προστασία από τα πυρά του αντιπάλου μου και εκεί να εκτελέσω την αναγκαστική επαναγέμιση και να επιστρέψω στη μάχη. Με άλλα λόγια η εξάσκησή μας δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αυτή καθ’ αυτή την τεχνική χειρισμού με το ένα χέρι, αλλά ολόκληρη την ακολουθία των ενεργειών που θα με οδηγήσει στην επιβίωση και στην τελική επικράτηση κατά του αντιπάλου μου.

Εγκλωβισμένο - απασχολημένο χέρι



Είστε προετοιμασμένοι για να σώσετε και τη δική σας ζωή μαζί με αυτή του συνεργάτη σας ή του πολίτη που απλά βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή;

Το χέρι μας μπορεί να είναι εγκλωβισμένο για κάποιο λόγο, λ.χ. πρέπει να θεραπεύσω μια εμπλοκή αφλογιστίας του πιστολιού μου με το ένα χέρι χωρίς να πετάξω αυτό που κρατάω με το άλλο χέρι. Βέβαια θα ρωτήσει κάποιος είναι δυνατόν να βρίσκεσαι στη μέση μιας ένοπλης αντιπαράθεσης και να απασχολείς το ένα σου χέρι κρατώντας κάποιο αντικείμενο αντί να το ελευθερώσεις και να θεραπεύσεις την εμπλοκή και με τα δύο χέρια;! Κι εγώ θα απαντήσω ότι φυσικά και είναι δυνατόν αν αυτό το «αντικείμενο» είναι π.χ. ο συνεργάτης μου που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και εγώ τον κουβαλάω στους ώμους μου συγκρατώντας τον ταυτόχρονα με το ένα χέρι για να μη μου πέσει, καθώς τον μεταφέρω εκτός της φονικής ζώνης πίσω από μια κάλυψη ή αν κινούμαι προς τον επόμενο όροφο ενός κτιρίου και σκαρφαλώνω από μια σχεδόν κάθετη εξωτερική σκάλα την οποία πρέπει να κρατάω συνεχώς με κάποιο χέρι!
Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που μπορεί να με οδηγήσει στη χρήση του όπλου με το ένα χέρι και πιστέψτε με είναι τόσο πιθανό να συμβεί όσο και ο τραυματισμός του χεριού!... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

policenet