Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ...;;; ΚΟΤΖΙΑΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΧΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και τα συνακόλουθα που πραγματοποιείται υπό την ευθύνη του κ. Μάθιου Ν...

Κοτζιάς: Να υπάρξει συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2018 στο θέμα των Σκοπίων




Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και τα συνακόλουθα που πραγματοποιείται υπό την ευθύνη του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην τελευταία αναβολή της συνάντησης των διαπραγματευτικών ομάδων την περασμένη Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας σχολιάζοντας καυστικά κάποια δημοσιεύματα περί των αποτελεσμάτων της συζήτησης που δεν έγινε ποτέ τα οποία διάβασε και ο ίδιος, όπως είπε, έκπληκτος στον ελληνικό τύπο.




Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η χώρα μας θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ , εφόσον το θέλει ο λαός της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λυθούν δύο θέματα, αφενός να υπάρξουν νέα ΜΟΕ και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και ενδείξεις ότι ο αλυτρωτισμός δεν είναι απαραίτητο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στη γείτονα χώρα και αφετέρου η επίλυση της ονομασίας. Θέμα το οποίο, όπως είπε, «εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ ως προς το όνομα, ενώ τους φίλους μας στα Σκόπια τα ζητήματα της ταυτότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε όλα τα θέματα μπορούν να βρεθούν λύσεις εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να αφεθούν να διαιωνίζονται, αλλά να λυθούν όσο το συντομότερο γίνεται «παραγωγικά και δημιουργικά για να αφήσουμε πίσω μας ζητήματα που καταδυνάστευσαν τις σχέσεις μας στο παρελθόν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι του 2018 καθώς το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά και θα μετατοπιζόταν το όλο θέμα για το 2020. Όσο δε, για ενδεχόμενη συνάντηση πρωθυπουργών Ελλάδας- Σκοπίων αποσαφήνισε ότι αυτή θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για να έχει νόημα και περιεχόμενο.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι θέμα απόφασης, καθώς είναι γνωστά όλα τα ζητήματα, και τόνισε τη σημασία ενός καλού και όχι «σάπιου», όπως είπε, συμβιβασμού.