Beaking News

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017

ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙ 53.100 ΕΥΡΩ! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...
Το καριοφίλι του αγωνιστή Γιάννη Ρούκη, που που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Λιβαδειάς το 1821, αλλά και στη μάχη της Πέτρας Βοιωτίας το 1829, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Ζάππειο έναντι 53.100 ευρώ! Ο συνάδελφος Λουκάς Δημάκας μας θυμίζει την ιστορία του:
Πρόκειται για το περίφημο ασημένιο,πλουμιστό καριοφίλι του οπλαρχηγού Ιωάννη Ρούκη από την Αρτοτίνα Φωκίδας που απέκτησε πατριώτης συλλέκτης και εκτός από την προαναφερθείσα τιμή έχει ιδιαίτερη σημασία η ιστορία του : Μας την αφηγείται η Ελένη Μπίστικα στην χθεσινή ”Καθημερινή”, καθώς την ξέρει καλά , διότι, όπως γράφει η ίδια, << έπαιξε κι αυτή μεγάλο ρόλο στη ζήτηση για την απόκτησή του…>>.

Μια δημοπρασία, δεν είναι μόνο τέχνη και επένδυση. Έχει και την ιστορία των αντικειμένων της, και σ’ αυτό έγκειται η αξία της! Ας δούμε την ιστορία του ασημένιου καριοφιλιού που έχει μια σημαντική συμμετοχή σε μάχες στην περιοχή μας, στα χέρια ενός αγωνιστή από την γειτονική Φωκίδα :«Το καριοφίλι του Ιωάννη Ρούκη» στα χέρια του Ιωάννη Ρούκη από την Αρτοτίνα Φωκίδας διακρίθηκε – γράφει η κ. Μπίστικα- σε πολλές μάχες του Αγώνα, από τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Λιβαδειάς το 1821 μέχρι τη μάχη της Πέτρας το 1829. Ο Ιωάννης Ρούκης έλαβε τον βαθμό του χιλιάρχου το 1824 και του πεντακοσιάρχου επί Καποδίστρια.

Η διακόσμηση είναι δουλεμένη με σαβάτι σε επίχρυσο στικτό βάθος οκταγωνική κάννη με φυτικό διάκοσμο από ένθετο χρυσό στη βάση της και κοντά στο στόμιο. Στη διακόσμηση του καριοφιλιού με την περισσή ομορφιά διακρίνονται τρόπαια, ανθοφόρα αγγεία, πουλιά και δικέφαλος αετός…Από το ασημένιο καριοφίλι διασώζεται όλος ο μηχανισμός του. Ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι με πυρόλιθο Το μόνο που του λείπει είναι ο φυλακτήρας της σκανδάλης!Σε ποιο ματωμένο τιμημένο χώρο στην ώρα μιας μάχης να τον έχασε, πυροβολώντας, ο Ιωάννης Ρούκης από την Αρτοτίνα Φωκίδας, αναρωτιέται η κ. Μπίστικα, που το χαρακτηρίζει ένα από τα πολλά ταπεινά που κέρδισαν τις μάχες του Αγώνα του 1821 και που στολίζουν σπίτια απογόνων των αγωνιστών. Στην μια πλευρά του μηχανισμού του έχει χαραγμένη επιγραφή ΓΙ.ΡΟΥ./1827 και στην αάλλη ΓΙΑΝ.ΡΟΥΚ./1827 19 ΟΚΤ. Το μήκος του καριοφιλιού – που ζητήθηκε πολύ κατά την δημοπρασία- είναι 108 εκ.

Η δημοπρασία, με θέμα «Νεοελληνική Ζωγραφική – Φιλελληνικά και Ιστορικά Αντικείμενα» έγινε στις 3 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας,με συρροή συλλεκτών και φιλότεχνων… Πωλήθηκε το 79% των έργων που δημοπρατήθηκαν και με τζίρο να ξεπερνά τις 850.000 ευρώ – όπως μας πληροφορεί ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ, με έτος ίδρυσης 1989: «Η δημοπρασία δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την ελληνική ζωγραφική παραμένει αμείωτο παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Το ίδιο καλά πήγαν και τα φιλελληνικά και ιστορικά αντικείμενα της δημοπρασίας, για τα οποία φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα πιστό και σταθερό κοινό», λέει ο κ. Πέτρος Βεργος.

Στο κομμάτι των πινάκων ζωγραφικής ο κ Βεργος δίνει μερικές ενδεικτικές τιμές. Πρώτος ήρθε ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Ο Ορθρος» που κατακυρώθηκε για 88.500 ευρώ. Ακολουθεί με 53.100 ευρώ το «Signal Lumineux» του Τάκη, «Ο Παρθενώνας» του Petrus Josephus Witdoeck (1803-1873) που ζητήθηκε πολύ και πωλήθηκε τελικά για 18.880 ευρώ. «Η λεία» του Θεόδωρου Ράλλη πωλήθηκε για 17.700 ευρώ. Ενώ το έξοχο «Ξωκκλήσι στην Αίγινα» του Σπύρου Παπαλουκά «άλλαξε χέρια» και συλλογή αντί 15.340 ευρώ.Εάν βγαίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό από τα αποτελέσματα της πρόσφατης αυτής δημοπράτησης στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, είναι ότι οι συλλέκτες εμφορούνται από αίσθημα αγάπης στη Νεοελληνική Ζωγραφική, θέλουν να κρατήσουν πίνακες με θέματα ελληνικά, εκκλησιαστικά και συμβολικά της αίγλης της Ελλάδας διαχρονικά.


militaire
« Προηγουμενη
Επομενη »