Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΕΛΔΥΚ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Με άσκηση επιθετικής ενέργειας ομάδας μεταφερόμενης με ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και κατάρριψη εχθρικού ελικοπτέρου...







Με άσκηση επιθετικής ενέργειας ομάδας μεταφερόμενης με ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και κατάρριψη εχθρικού ελικοπτέρου από δίδυμο αντιαεροπορικό ΖΟΥ, εμπλουτίστηκε φέτος ο εορτασμός των ελλαδικών μας Ενόπλων Δυνάμεων, που τελέσθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, το οποίο φέρει το όνομα του θυσιασθέντος το 1974 στις μάχες κατά του Αττίλα εισβολέα, Μανιάτη Λοχαγού Σωτήρη Σταυριανάκου.






Υπό τη σκέπη της Παναγίας, ημέρα των Εισοδίων της και υπό τη σκέπη της παρασημοφορημένης Πολεμικής Σημαίας της ΕΛΔΥΚ, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση προϊσταμένου του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, για τις ψυχές των ηρώων του ελλαδικού μας συντάγματος, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου.

Στο ηρώο της ΕΛΔΥΚ, στεφάνια κατέθεσαν ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, η πρόξενος της Ελλάδος Χριστίνα Ζαχαριουδάκη, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Προκόπης Μαυραγάνης.

Εκφωνήθηκε και η Ημερησία Διαταγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, που περιλάμβανε και τη διαβεβαίωση του καθήκοντος των ελλαδικών μας Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Φωκαΐδης επιθεώρησε παρατεταγμένα τμήματα των ειδικοτήτων της ΕΛΔΥΚ με τον οπλισμό και τα μέσα που διαθέτουν, καθώς και επιδείξεις πολεμικών τεχνών οπλιτών της.

Στο πλήθος που παρέστη στην τελετή της ΕΛΔΥΚ, μετείχαν αντιπροσωπεία Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α., επιζώντες πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς του 1974, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.



Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, συνταγματάρχη Προκόπη Μαυραγάνη, έχοντας ανάμεσά τους την Αγωνίστρια της Ε.Ο.Κ.Α. Ελένη Χριστοφορίδου.



Υπό τη σκιά της παρασημοφορημένης Πολεμικής Σημαίας της γιόρτασε σήμερα η ΕΛΔΥΚ την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ελεύθερος Σκοπευτής της ΕΛΔΥΚ επιδεικνύει το βαρύ τυφέκιο ακριβείας Μπάρετ – Νέμεσις 12,7 χλστ., βεληνεκούς μέχρι δυο χιλιομέτρων



Τεθωρακισμένη ομάδα Ελδυκαρίων, από ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, πραγματοποίησε άσκηση επίθεσης εναντίον εχθρικού οχυρού.



Δίδυμο αντιαεροπορικό ΖΟΥ, ασκήθηκε στην κατάρριψη εχθρικού ελικοπτέρου.

Φωκαΐδης: Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στον αμυντικό τομέα αναβαθμίζονται
Oι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης ο οποίος παρευρέθηκε στον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο, Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριάνακου, της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Άμυνας, «αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπογραφής του κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων που υπογράφηκε το 2014».





Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο αυτό «προδιαγράφει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών ενώ, ενισχύεται και ισχυροποιείται, από τη θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας».

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, «θα συνέλθει σε λίγες μέρες για 2η φορά στην Αθήνα με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων , Κύπρου και Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος και πλήρης συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Αναφέρθηκε και στην «υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας».

Επί τούτου, ο ΥΠΑΜ, σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, μέσα από μια δυναμική πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ στη κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, που ξεκινά με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO στην οποία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδρυτικά μέλη».

Είπε, επίσης, ότι «η αμυντική σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου ενισχύεται και μέσα από τις περιφερειακές συμμαχίες που οικοδομούμε με φίλες γειτονικές χώρες, που είναι δεσμευμένες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης».


«Τιμούμε τους ήρωες, ευγνωμονούμε την ΕΛΔΥΚ»
Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, ο Υπουργός Άμυνας, είπε ότι «τιμούμε τους ήρωες και εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όλο το προσωπικό, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες».

Σημείωσε, τέλος, ότι μέσω αυτών, τιμούμε και ευγνωμονούμε «την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη, ανιδιοτελή, διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας».

thinknews