Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ...

Νοέμβριος 16, 2017. 21:06 Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας και της πολιτικής αστάθειας, αυξάνεται στα (δυτικά) Βαλκάνια, όπως αν...





Νοέμβριος 16, 2017. 21:06


Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της βίας και της πολιτικής αστάθειας, αυξάνεται στα (δυτικά) Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο αναλυτής γεωστρατηγικής, Ντάνιελ Σέρβερ, που είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής.





Οι δεκαετίες προόδου στη συμφιλίωση έπειτα από τις συγκρούσεις και την οικονομική ανάκαμψη, μετά τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’90, έχουν ξεθωριάσει και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει οπισθοδρόμηση, λέει ο αναλυτής.


Οι διεθνείς συμφωνίες για την ειρήνη, που βασίζονται στην αρχή ότι τα υπάρχοντα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εθνοτικές διαφορές, αποδυναμώνουν και μπορεί να διαλυθούν με δυσμενείς συνέπειες και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αυτές (οι δυσμενείς συνέπειες) ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, την ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη Ρωσία, ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Αλβανία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο- καθώς και μια νέα προσφυγική κρίση για τους ευρωπαίους συμμάχους.





Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να μειώσουν τις δεσμεύσεις τους προς τα Βαλκάνια και να παραχωρήσουν τα ηνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες, διχασμένες και απρόθυμες.
Η μεγάλη πτώση, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ελληνική δημοσιονομική κρίση, το ξέσπασμα της Μέσης Ανατολής και τα κύματα των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή καθώς και το Brexit, έχουν κάνει την ΕΕ να αναστείλει πρόσκαιρα την επιθυμία της για διεύρυνση.


Η αξιοπιστία της ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά, καθώς και η επιρροή της στους Βαλκάνιους πολιτικούς, που αισθάνονται ότι απειλούνται από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της ένταξης, αλλά δεν βλέπουν και στο άμεσο μέλλον ευκαιρίες για ένταξη στην Ένωση, σημειώνει ο Σέρβερ.


Ο ίδιος αποκλείει τη στρατιωτική σύγκρουση στα Βαλκάνια, όπως αυτής της δεκαετίας του 1990, αλλά βλέπει πιο πιθανές τις ένοπλες συγκρούσεις παραστρατιωτικών εξοπλισμένων από τους Ρώσους (…)


Θα σημειώνει ακόμη, ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες εθνοκαθάρσεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκλήσεις στους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς, αλλαγές στα σύνορα και περαιτέρω τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.


(Στοιχεία από shekulli.com.al)
--
The Hellenic Information Team