Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ 747 ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν-για ακόμη μια φορά- οι ένοπλες δυνάμεις-στην υλοποίηση των επειγόντων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός...





Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν-για ακόμη μια φορά- οι ένοπλες δυνάμεις-στην υλοποίηση των επειγόντων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αργα χθες για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής κατάστασης που βιώνει η Δυτική Αττική.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκεκριμένη αποστολή έχει το 747 ΕΤΜΧ Ειδικό Τάγμα Μηχανικού. Ειδικότερα το 747 ΕΤΜΧ αποτελεί Ειδική Μονάδα, Υψηλής Τεχνολογίας, του Στρατού Ξηράς, η οποία πλέον της πολεμικής αποστολής και του σημαντικού κατασκευαστικού της έργου, συγκροτήθηκε με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, καθώς και την έρευνα-διάσωση.




Το 747 ΕΤΜΧ αποτελεί σήμερα μια πρότυπη και σύγχρονα εξοπλισμένη Μονάδα, η οποία σε συνδυασμό με την ειδική, καθημερινή και ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού του, μπορεί να εκτελέσει αξιόπιστα και με τον καλύτερο τρόπο την οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί, τόσο στην περίοδο κρίσης-έντασης και πολέμου, όσο και στην ειρήνη. Επιπλέον, αποτελεί μια πρωτοπόρα Μονάδα στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης των αιτιών και των συνεπειών της οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής.

Φάρο της Μονάδος αποτελεί η ιστορική φράση «aut viam inveniam aut faciam», η οποία μεταφράζεται ως «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον κατασκευάσουμε», του σπουδαίου Καρχηδόνιου Στρατηλάτη με την ελληνική παιδεία, Αννίβα, ο οποίος αν και προερχόμενος από το Ιππικό, είχε κατανοήσει τη σημασία των επιχειρήσεων Μηχανικού, προκειμένου να διαβεί τις Άλπεις, με τους ελέφαντες και να αιφνιδιάσει τους Ρωμαίους. Η φράση αυτή αποτέλεσε την απάντησή του στην έντονη ανησυχία των στρατηγών του για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Τελικά, πέτυχε τον σκοπό του, αφού και βρήκε τον δρόμο, όπου υπήρχε, και κατασκεύασε νέο, όπου δεν υπήρχε, φθάνοντας γρήγορα και με ασφάλεια στα τείχη της Ρώμης.

Η αποστολή της Μονάδας

Το Τάγμα, ως Μονάδα Εκστρατείας, εκτελεί αποστολές Μηχανικού μάχης και προστασίας δυνάμεων, την περίοδο πολέμου, μηχανικού κατασκευών, την περίοδο της ειρήνης, ενώ αποτελεί την μοναδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού που ειδικεύεται στη αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, στην υλοποίηση σχεδίων εκτάκτων αναγκών και στην έρευνα και διάσωση. Στο πλαίσιο αυτό, το 747 ΕΤΜΧ δραστηριοποιείται με διαταγή του ΓΕΣ, σε όλον τον ελλαδικό χώρο και καθημερινά, το ήμισυ του προσωπικού του, βρίσκεται σε επιφυλακή-ετοιμότητα 2 και 4 ωρών.

Το Τάγμα έχει χαρακτηρισθεί ως Ειδικό, διότι διαθέτει όλες τις δυνατότητες των Μονάδων και Υπηρεσιών Μηχανικού και επιπλέον Γραφείο Πολιτικό – στρατιωτικής Συνεργασίας, Γραφείο Μελετών και Επίβλεψης Έργων, Γραφείο Τυποποίησης, Διμοιρία EOD – C/IED, Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), Διμοιρία Γεωγραφικού, Διμοιρία Εξυγίανσης Ύδατος και Διμοιρία Συντήρησης.




Ειδικά στο πεδίο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, το 747 ΕΤΜΧ έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει σε όλο τον ελλαδικό χώρο, κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εφόσον έχει προηγηθεί ανάλογο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η Μονάδα διαθέτει, για την εκτέλεση των αποστολών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), το οποίο πλαισιωμένο κατά περίπτωση με άλλα τμήματα της Μονάδος, έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει είτε αυτόνομα είτε επικουρικά σε άλλες Υπηρεσίες, οπουδήποτε διαταχθεί.

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει. Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς - Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους - Διασώστες. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία).

Η κωδικοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η εξής:

Συνδυασμένες επιχειρήσεις από τα σωστικά συνεργεία

Αξιοποίηση χώρων του στρατού προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι πολίτες

Διενέργεια εμπεριστατωμένων ερευνών για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία

Λήψη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Συγκρότηση μεικτών κλιμακίων για την καταγραφή των ζημιών.

Σε οτι αφορά στην αποκλειστική συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα των μέσων και των ανθρωπίνων πόρων του Στρατού Ξηράς, επιβεβαiωθηκαν πλήρως οι πληροφορίες, που πρώτο είχε γράψει το onalert, για την διάθεση των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αττικής, των θερέτρων αξιωματικών για τη φιλοξενία των πληγέντων καθώς επίσης των μηχανημάτων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στα μηχανήματα θα διατεθούν:
5 φορτωτές
1πυροσβεστικό όχημα
1 ισοπεδωτής γαιών(γκρέϊτερ)
2 εκσκαφείς τάφρων(GCD)
2 ανατρεπόμενα(φορτηγά)

onalert