Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΩΣ Η ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ 1952 ΣΚΟΤΩΣΕ 12.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ 24ΩΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Μπορεί να φαίνεται περίεργο για τους επιστήμονες να ερευνούν μια ατμοσφαιρική εκδήλωση που συνέβη πριν από 66 χρόνια πριν, όταν υπάρχο...




Μπορεί να φαίνεται περίεργο για τους επιστήμονες να ερευνούν μια ατμοσφαιρική εκδήλωση που συνέβη πριν από 66 χρόνια πριν, όταν υπάρχουν πολλά σύγχρονα θέματα για να καταπιαστούν, αλλά μερικές φορές τα διδάγματα από το παρελθόν μπορούν να μας βοηθήσουν με τα τρέχοντα προβλήματα, ούτως ώστε να αποτραπούν τα ίδια λάθη.



Σύμφωνα με το Βusiness Insider αυτό αποδεικνύει η νέα μελέτη του πανεπιστημίου A&M του Τέξας, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές που έφτασαν στην ουσία ενός ιστορικού προβλήματος και τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις σύγχρονες βαριά μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

Το ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εξέτασαν οι ερευνητές είναι εκείνο της «δολοφονικής ομίχλης» που χτύπησε το Λονδίνο το 1952. Πρωτοεμφανίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου και τέσσερις μέρες αργότερα εκτιμάται ότι έστειλε εσπευσμένα στο νοσοκομείο περίπου 150.000 άτομα ενώ άφησε πίσω της 12.000 ανθρώπους νεκρούς και ταυτόχρονα προκάλεσε τον θάνατο πολλών ζώων.

Αν και ο ομοσπονδιακός νόμος Clean Air Act ο οποίος προέβλεπε τη χρήση άκαπνων καυσίμων στα σπίτια και τη μετεγκατάσταση των σταθμών ενέργειας ακόμη πιο έξω από τα αστικά κέντρα ήρθε για να δώσει λύση στο πρόβλημα, τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε το τελευταίο θεωρούνταν άγνωστα μέχρι σήμερα.


Μέσω των ατμοσφαιρικών μετρήσεων που έγιναν σε ομίχλη στην Κίνα καθώς και μέσω εργαστηριακών πειραμάτων ο ερευνητής Δρ. Ρένγι Ζανγκ και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του αζώτου μετατρέπει το διοξείδιο του θείου σε θανατηφόρο θειικό οξύ.