Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΣΛΑΜΟΠΙΘΗΚΟΙ...

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών που υποστηρίζει ο...

Οι Κούρδοι (SDF) πήραν από το Ισλαμικό Κράτος σημαντική πετρελαιοπηγή στην ανατολική Συρία




Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών που υποστηρίζει ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, κατέλαβαν την Κυριακή μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας, την Αλ Όμαρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, την οποία επιδίωκαν επίσης να αποσπάσουν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.




Η πετρελαιοπηγή αυτή, στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην εμπόλεμη χώρα.

Πριν οι εγκαταστάσεις στην πετρελαιοπηγή καταστραφούν τον Οκτώβριο του 2015 από αεροπορικές επιδρομές του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον, υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές εξασφάλιζαν χάρη στο αργό που εξορυσσόταν από το συγκεκριμένο κοίτασμα ποσά ύψους 1,7 εκατ. ως 5,1 εκατ. δολαρίων (1,5 ως 4,6 εκατ. ευρώ) τον μήνα, σύμφωνα με τον Συνασπισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έκανε το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω Τουρκίας, συνεργαζόμενο αγαστά με το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν. Οι μαχητές των SDF πλέον «ελέγχουν πλήρως την πετρελαιοπηγή Αλ Όμαρ, τη μεγαλύτερη της Συρίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της την Κυριακή η συμμαχία αυτή.



Η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή απέχει περίπου 10 χλμ. βόρεια της τελευταίας πρωτεύουσας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, της πόλης Αλ Μαγιαντίν, την οποία ανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.