Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΒΩΛΑΚΑΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ»

Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτ...




Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης, το χωριό Βώλακας μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από έναν μύθο.




Πλησιάζοντας κανείς στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τους μεγάλους στρογγυλούς βράχους που είναι διάσπαρτοι σε τόσο μεγάλη έκταση.

Οι σχηματισμοί των βράχων άλλοτε θυμίζουν ζώα, άλλοτε πουλιά και ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού.

Πολλοί συνηθίζουν να λένε ότι το χωριό μοιάζει σύμφωνα με το μύθο με το αποτέλεσμα μιας Τιτανομαχίας, όπου Τιτάνες και Γίγαντες έπαιζαν φανατικά πετροπόλεμο δημιουργώντας αυτή την εικόνα σήμερα.

Από την άλλη η εκδοχή με βάση τους ειδικούς είναι ότι τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής ήταν τόσο έντονα που ο γρανίτης διαβρώθηκε από την υγρασία και τον αέρα, μετατρέποντάς το σε αυτό το τοπίο που παραπέμπει σε άλλη εποχή ή και σε άλλο πλανήτη.

Η επικρατέστερη άποψη πάντως υποστηρίζει πως οι βράχοι είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία έγινε 18 ως 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το πότε κτίστηκε ο Βώλακας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Σίγουρα υπήρξε τον μεσαίωνα και πιθανόν έγινε οικισμός μετά τα μεταβυζαντινά χρόνια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ευρύτερη περιοχή να κατοικήθηκε πάνω από 2.000 χρόνια προ Χριστού, επειδή έχουν βρεθεί κάποια κομμάτια οψιδιανού αυτής της περιόδου.

Μια πολύ καλή άποψη της περιοχής προσφέρει το άνοιγμα που είναι γνωστό ως «το άνοιγμα του Βουράκη» και βρίσκεται τρία λεπτά από την εκκλησία του χωριού. Εκεί θα δείτε τους περίεργους σχηματισμούς από τους γρανιτένιους βράχους, αλλά μια πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής.

Το θέαμα που προσφέρεται στο Βώλακα είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό και μοναδικό στο είδος του και αξίζει κάποιος να γνωρίσει αυτό το μέρος που δεν συναντά αλλού στην Ελλάδα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.