Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ Ο ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Το δρόμο για τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης πήρε μετά την τετράωρη σχεδόν απολογία του ο 32χρονος Σύρος που...

alexandroupoli-isis-708




Το δρόμο για τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης πήρε μετά την τετράωρη σχεδόν απολογία του ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.




Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του τη συμμετοχή του στο Ισλαμικό Κράτος λέγοντας στους δικαστικούς λειτουργούς: «Είμαι αθώος. Δεν είμαι μέλος του ISIS». Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο 32χρονος επιχείρησε να ασκήσει επιρροή στον εισαγγελέα και τον ανακριτή λέγοντάς τους ότι στην περίπτωση που αποφασίσουν την προφυλάκιση του θα επικυρώνουν το καθεστώς Άσαντ. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι ο 32χρονος υποστηρίζει ότι μαχόταν στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ειδικότερα ως προς την πορεία του από τη Σύρια μέχρι σήμερα, όπως τονίζει η συνήγορός του, Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, που έκανε λόγο για «παραφιλολογία» στα περί του ISIS, ο κατηγορούμενος εργαζόταν στην αστυνομία του Άσαντ και στη συνέχεια προσχώρησε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Κατά τη διάρκεια μίας συμπλοκής όμως τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του καθεστώτος Άσαντ με αποτέλεσμα να θεωρηθεί προδότης. Αφού εκδιώχθηκε, ο 32χρονος υποστηρίζει ότι πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, λέει, ότι τον προσέγγισε τηλεφωνικά το Iσλαμικό Κράτος και εκείνος επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς προσπάθησε το σκάσει. Έτσι επικαλέστηκε αρρώστια της συζύγου του για και έφυγε για την Ελλάδα όπου αρχικά έφτασε στη Λέρο και στη συνέχεια στον Πειραιά. Από εκεί πήγε στην Ειδομένη και όταν έκλεισαν τα σύνορα μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών, η συνήγορος του κατηγορούμενου τόνισε ότι ο εντολέας της τέθηκε σε προσωρινή κράτηση επειδή έλειπαν σημαντικά έγγραφα από τη δικογραφία. Όπως τόνισε μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει κατά αυτής και θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας της για τον οποίο είπε ότι είναι σε σχετικά καλή ψυχολογική κατάσταση. Σημείωσε επίσης ότι ο 32χρονος είναι σε επαφή με τη σύζυγό του και ότι δεν είναι αλήθεια ότι εκείνη τον κατήγγειλε.

Τέλος, η κυρία Τσιούλπα δήλωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα για αλλαγή του διερμηνέα και άρα δεν ισχύει η πρώτη του ομολογία του 32χρονου (που είχε παραδεχθεί ότι πολέμησε με τον ISIS).




Από το πλευρό του Άσαντ, τζιχαντιστής του ISIS

Σημειώνεται ότι στην αρχική κατάθεσή του ο 32χρόνος υποστήριξε ότι ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας το προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από το 2006, αλλά από το 2011 προσχώρησε στο πλευρό του ελεύθερου συριακού στρατού.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο Αλ Νούσρα, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένο. Όπως περιγράφει στην αρχική του απολογία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.

Στο πλευρό του ISIS και στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγντάντι πολεμά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Όπως παραδέχθηκε επίσης στην αρχική του κατάθεση ο 32χρονος, με τον ISIS συμμετείχε στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, την οποία όμως έχασαν τελικά τον Φεβρουάριο του 2014

Σχετικά με τον τραυματισμό του εξήγησε ότι αυτός προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μίας μάχης όπου χτύπησε στο κεφάλι. Περιγράφει τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε μία μάχη.

Όπως ανέφερε επίσης έμεινε για δύο χρόνια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα Άδανα όπου νοίκιασε μαζί με άλλα πέντε άτομα ένα σπίτι. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχαν μαζί τους τουλάχιστον 800.000 δολάρια που προορίζονταν για την αγορά ταξιδιωτικών εγγράφων και για τον χρηματισμό κρατικών παραγόντων.

Όταν απελάθηκε στη Συρία, συνελήφθη φυλακίστηκε στην ίδια πτέρυγα με έναν γνωστό αρχιτρομοκράτη, τον Abo Shjaa.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όταν ο 32χρονος βρέθηκε στη Κωνσταντινούπολη τον προσέγγισε τηλεφωνικά ο ISIS, και έτσι εκείνος πήγε στη Γαλλική πρεσβεία για να τον βοηθήσουν. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να ενταχθεί στον ISIS παρότι μαχόταν για την τρομοκρατική οργάνωση που έχει σπείρει τον τρόμο παγκοσμίως για δύο μήνες.




Πότε τα έσπασε με τον ISIS -Πώς ήρθε στην Ελλάδα

Όπως είπε ο ίδιος στην αρχική κατάθεσή του είχε διαφωνήσει με τον ISIS όταν μαχόταν στη Ράκα και του ζητήθηκε από τον Amir Abulogman, αρχηγό της οργάνωσης, να μεταφέρει 8 τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Εκείνη ήταν η στιγμή που η Ελλάδα του φάνηκε η καλύτερη διαφυγή. Για να καταφέρει να διαφύγει είπε ότι πλήρωσε 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και στη συνέχεια πήγε να βρει τη σύζυγό του, η οποία πλέον φαίνεται να ανασκευάζει την καταγγελία της περί ενδοοικογενειακής βίας, και το παιδί του στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί έφτασαν με βάρκα στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στον Πειραιά. Με την οικογένειά του πήγαν στη συνέχεια στην Ειδομένη, ενώ όταν έκλεισαν τα σύνορα αναγκάστηκαν να μεταβούν σε δομές φιλοξενίας ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

«Στην συνέχεια στις 05-09-2017 έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή, δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου του χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για το λόγο αυτό του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στης 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και 2 μέρες πριν τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο», είχε διευκρινίσει σε δηλώσεις της η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιούπλα τονίζοντας ότι δεν είναι μέλος του ISIS και ότι αντίθετα εκδιώχθηκε από τον Άσαντ και στη συνέχεια όταν τραυματίστηκε εκδιώχθηκε και θεωρήθηκε προδότης και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Όπως σημειώνει μάλιστα η συνήγορός του επικαλούμενη τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL δεν έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης σε καμία τρομοκρατική ενέργεια.

Είχε δηλώσει μόνος του ότι ήταν τζιχανιστής στην υπηρεσία Ασύλου;
Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η πληροφορία από έγκυρες αστυνομικές πηγές ότι κατά την είσοδό του στη χώρα ο 32χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στο ISIS είχε περιγράψει πλήρως στην Υπηρεσία Ασύλου στη Λέρο τη συμμετοχή του τόσο στο Ισλαμικό Κράτος, όσο και στο σκληροπυρηνικό παρακλάδι του, την οργάνωση Αλ Νούσρα.

Παρά λοιπόν τα όσα είπε ο ίδιος στις Αρχές, τελικά του επέτρεψαν να μπει στη χώρα και να τον αναλάβει ΜΚΟ.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στους υπαλλήλους της πρώτης υπηρεσίας ότι την περίοδο που ο ίδιος πολεμούσε για τον ISIS υπήρχαν 1.300 τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Από αυτούς, περίπου 40 ήταν τα ηγετικά στελέχη και ακόμα 20 είχαν αναλάβει να προσηλυτίζουν μαχητές.

Μάλιστα, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο ISIS και υποστήριξε ότι διαφώνησε με τα ηγετικά του στελέχη όταν του ζήτησαν να μεταφέρει 8 τρομοκράτες στην Ευρώπη.

Πηγή: iefimerida.gr