Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΦΩΝΟΙ.... ΜΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ

Μία μυστηριώδης τρύπα το μέγεθος της οποίας είναι μεγαλύτερο από τη… μισή Ελλάδα, εντόπισαν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τ...

1115245






Μία μυστηριώδης τρύπα το μέγεθος της οποίας είναι μεγαλύτερο από τη… μισή Ελλάδα, εντόπισαν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM στους πάγους της Ανταρκτικής πριν από ένα μήνα!




Σύμφωνα με το National Geographic, η νέα αποκάλυψη των επιστημόνων προέκυψε κατά τη διάρκεια μελέτης μιας άλλης τεράστιας τρύπας που είχε εμφανιστεί πέρυσι. Η νέα αυτή μυστηριώδης τρύπα υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται η μεγαλύτερη «polynya» ( έτσι ονομάζουν οι επιστήμονες το συγκεκριμένο φαινόμενο) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα.

Ο σκληρότατος χειμώνας της Ανταρκτικής καθιστά την εύρεση τέτοιων τρυπών δύσκολη, επομένως και τη μελέτη τους. Ο Kent Moore, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα χρόνια, ενώ θεωρεί πως ενδεχομένως το νέο αυτό άνοιγμα να το χρησιμοποιούν θηλαστικά ώστε να αναπνέουν.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που αυτή η polynya εξαφανίστηκε για 40 ολόκληρα χρόνια και τώρα επέστρεψε» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν αυτή η polynya θα επηρεάσει τους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής ή αν σχετίζεται κάπως με την κλιματική αλλαγή. «Δεν κατανοούμε ακόμη το μελλοντικό αντίκτυπο της τρύπας» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.