Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΙ ΑΛΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ.... Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑ...!!!

Έκπληξη για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές παραστρατιωτ...

Ο Ρεξ Τίλερσον ζήτησε να φύγουν από το Ιράκ οι Ιρανοί μαχητές – Αντίδραση από τη Βαγδάτη






Έκπληξη για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές παραστρατιωτικές μονάδες που δρουν στο Ιράκ και οι οποίες αποτελούν μέρος του ιρακινού στρατού, εξέφρασε το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

«Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο, επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στον κ. Αμπάντι.




Ο Ρ. Τίλερσον δήλωσε την Κυριακή ότι έχει έρθει η ώρα «να πάνε σπίτι τους» οι υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές και οι Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοί τους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από μια σπάνια συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό και τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευθεί τα κέρδη του στη Συρία και το Ιράκ για να επεκτείνει την επιρροή που κέρδισε μετά την επέμβαση της Ουάσιγκτον το 2003 κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι σουνίτες Άραβες, όπως το Ριάντ.

Δεν είναι κρυφό, οι σιίτες Ιρανοί τουλάχιστον δεν το κρύβουν, ότι θεωρούν το Ιράκ προτεκτοράτο τους και στηρίζονται στη σιιτική πλειοψηφία της χώρας όπως και στη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

«Οι ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, τώρα που η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πλησιάζει στο τέλος της πρέπει να πάνε σπίτια τους.

»Οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ πρέπει να πάνε σπίτια τους και να επιτρέψουν στον ιρακινό λαό να ανακτήσει τον έλεγχο», τόνισε ο κ. Τίλερσον, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ Τζουμπέιρ.

Δεκάδες χιλιάδες σιίτες Ιρακινοί πήραν τα όπλα το 2014 αφού το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το ένα τρίτο της χώρας, σχηματίζοντας τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU ή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), οι οποίες έλαβαν χρηματοδότηση και εκπαίδευση από το Ιράν και έχουν πλέον κηρυχθεί μέρος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Επίσης, ανάμεσα στους Ιρακινούς εθελοντές, υπάρχουν και κάποιες χιλιάδες Ιρανοί εθελοντές που υπάγονται στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Τίλερσον με το σχόλιό του αναφερόταν στις PMU και τη δύναμη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Ο στρατός του Ιράκ, με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των PMU, κατάφερε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη και άλλες πόλεις του βόρειου Ιράκ. http://www.tribune.gr