Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ... ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΕΛΕΣΤΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΜΠΕΡΓΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ ΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ...

Κούρδοι Πεσμεργκά αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κουρδική γη στο Κιρκούκ, όπως αναφέρει η λεζάντα που τη συνοδεύει στο Twitter. ...

Νέο τελεσίγραφο 24 ωρών στους Πεσμεργκά να παραδώσουν το Κιρκούκ στη Βαγδάτη

Κούρδοι Πεσμεργκά αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κουρδική γη στο Κιρκούκ, όπως αναφέρει η λεζάντα που τη συνοδεύει στο Twitter.






Νέο περιθώριο 24 ωρών δόθηκε από τη Βαγδάτη στους Πεσμεργκά, ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, για να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στην πόλη Κιρκούκ του Ιράκ, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να συναντηθούν ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Φούαντ Μάσουμ με τον πρόεδρο της ημιαυτόμονης Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης Μασούντ Μπαρζανί.

Οι κουρδικές Αρχές είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει τελεσίγραφο από τις ιρακινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει το 2014 εν μέσω του χάους που προκάλεσε η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.




Το χρονικό περιθώριο έληξε τη νύχτα, όμως νωρίς το πρωί δεν είχε σημειωθεί κάποιο συμβάν.

«Ο πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ, ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συναντώνται το πρωί», δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για νέο τελεσίγραφο 24 ωρών προς τους Πεσμεργκά.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, που βρίσκεται ανατολικά της επαρχίας Κιρκούκ και είναι προπύργιο του σοσιαλπατριωτικού PUK, του κόμματος του κ. Μάσουμ, που είναι επίσης Κούρδος και πολιτικός αντίπαλος του δεξιού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Μπαρζανί.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του.

Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι θέλει «να ηρεμήσει η κατάσταση», την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και του ιρακινού Κουρδιστάν, συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, εγείρει φόβους για το ξέσπασμα συγκρούσεων.

Κούρδοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι «θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ανεξαρτήτως τιμήματος», ενώ η Βαγδάτη εκτιμά ότι είναι «καθήκον» του στρατού της να ανακαταλάβει τις θέσεις καθώς και τις υποδομές της επαρχίας του Κιρκούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.
tribune.gr