Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΡΟΜΟΣ! Ο ΦΟΝΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΙΡΜΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ - ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΓΙΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΤΑ

Ανείπωτη η καταστροφή στον Άγιο Μαρτίνο και στην Μπαρμπούντα - Τουλάχιστον 10 οι νεκροί - Μετά την Ίρμα, έρχονται ο «Χοσέ» και η «Κά...

Πανικός από τον τυφώνα Ίρμα: «Θα είναι πραγματικά καταστροφικός όταν φτάσει στη Φλόριντα»





Ανείπωτη η καταστροφή στον Άγιο Μαρτίνο και στην Μπαρμπούντα - Τουλάχιστον 10 οι νεκροί - Μετά την Ίρμα, έρχονται ο «Χοσέ» και η «Κάτια» - Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον παρέμεινε στο ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, το οποίο έχει υποστεί «σημαντικές ζημιές»




Ο τυφώνας Ίρμα, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, είναι ο τυφώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Μάλιστα, συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

«Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο» από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τυφώνας συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Νωρίς σήμερα το πρωί το μάτι του κυκλώνα πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο. Από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσέλο.




Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γαλλοολλανδικό νησάκι Άγιος Μαρτίνος και άλλοι 23 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στις απομονωμένες, αποκομμένες κοινότητες.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Ανγκουίλα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο νησί Μπαρμπούντα, που χτυπήθηκε άγρια από την Ίρμα. Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Γκάστον Μπράουνι, είπε ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι. «Πετάξαμε στην Μπαρμούντα και είδαμε μια σφαγή. Ήταν μια από τις οδυνηρότερες εμπειρίες που έζησαν ποτέ» είπε ο Μπράουνι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μπαρμούντα ενώ στα Μπαρμπέιντος αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός σέρφερ.

Στο Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όμως είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια εκτίμηση της καταστροφής. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ήταν στρωμένοι με ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες πινακίδες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Ο τυφώνας Ίρμα θα είναι «πραγματικά καταστροφικός» όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε σήμερα ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και «να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από τυφώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης που 

έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν οι αρχές της Φλόριντας.

Πέραν της Φλόριντας όμως, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, υπογράμμισε. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.