Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΡΩΝΕ ΦΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ... 3 ΣΤΟΥΣ 4 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ...!!! ΑΛΛΑ ΚΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ 1940 ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ...

Σε ποσοστό 74,5%, οι Έλληνες συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα της Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομ...

Έρευνα: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες υπέρ της διερεύνησης των εγκλημάτων του σταλινισμού





Σε ποσοστό 74,5%, οι Έλληνες συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα της Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, στο πρότυπο της διερεύνησης των εγκλημάτων του ναζισμού, αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.




Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας iefimerida.gr το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ολοκληρωτισμό και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Αφορμή για την έρευνα υπήρξε ο «θόρυβος» που προκλήθηκε από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πάρει μέρος στη διάσκεψη της Εσθονίας, κατά την οποία οκτώ χώρες ζήτησαν τη δικαστική διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων, εξισώνοντάς τα, στην ουσία, με το ναζισμό.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ένα ποσοστό 96% των Ελλήνων θεωρούν ότι το ναζιστικό καθεστώς δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, ενώ ένα 98,5%, ότι προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς.

Εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά της αρνητικής αποτίμησης του σταλινισμού, έστω και αν δεν φθάνουν αυτά του ναζισμού. Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (76%) απάντησαν ότι η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν δεν σεβόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, ένα 78,5% θεωρεί ότι και ο σταλινισμός προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (72,5%) διατυπώνει την άποψη ότι γενικώς τα ανά τον κόσμο κομμουνιστικά καθεστώτα ευθύνονται για τον βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι τοποθετήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με τη σύγκριση μεταξύ των ναζιστικών (και φασιστικών) καθεστώτων και των κομμουνιστικών. Ένας στους τρεις (33%) απάντησε ότι ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ενώ ένα 46% δηλώνει ότι έχουν ομοιότητες, αλλά και διαφορές, διαμορφώνοντας τελικά ένα σημαντικό 80% που βρίσκει ομοιότητες (πολλές ή λιγότερες) μεταξύ ναζισμού και κομμουνιστικών καθεστώτων.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η ελληνική κοινωνία στην πλειονότητά της δείχνει να μη γνωρίζει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση της έρευνας «το έτος 1940 η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν ήταν σύμμαχοι ή σε πόλεμο;», ένα εντυπωσιακό 57,5% απάντησε ότι τα δύο κράτη ήταν σε πόλεμο και μόλις το 29% είπε το σωστό, ότι δηλαδή ήταν σύμμαχοι...

Ενδεικτικοί πίνακες της έρευνας








protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.