Beaking News

Σάββατο, Αυγούστου 05, 2017

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΓΙΑ ΤΗ «ΣΦΥΡΙΧΤΗ» ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΒΒC... ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ;


Πηγή: Facebook/Αντιά.

ΑΘΗΝΑ. Για περίπου 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού χρησιμοποιούσαν μία εκπληκτική γλώσσα, που μόνο αυτοί καταλάβαιναν. Αλλά, έχουν απομείνει μόλις έξι άνθρωποι που μπορούν να τη «μιλήσουν» πια. Με την εισαγωγή αυτή, ο δημοσιογράφος Eliot Stein, του «BBC» σε εκτενές άρθρο του, αναφέρεται στην σπάνια γλώσσα του σφυρίγματος σε ένα χωριό στην Εύβοια.


«Κρυμμένο βαθιά στη νοτιοανατολική γωνία του ελληνικού νησιού, Εύβοια, πάνω από λαβύρινθους με ρεματές που κοιτούν προς τη θάλασσα του Αιγαίου, το μικροσκοπικό χωριό της Αντιάς, ‘κρέμεται’ στις πλαγιές του βουνού Οχη. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή εστιατόρια σε απόσταση 40 χλμ.»Αλλά καθώς ταξιδεύεις εδώ, κατά μήκος ενός δρόμου που ζαλίζει από την Κάρυστο, μέσω ενός μυθικού τοπίου, όπου κυριαρχούν οι πέτρινοι ογκόλιθοι κυκλωπιαίων διαστάσεων, θα ακούσεις ένα τραγούδι σειρήνων να αντηχεί στους ορεινούς όγκους.

Αυτό, επειδή εδώ και χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι της Αντιας, χρησιμοποιούν την εκπληκτική σφυριχτή γλώσσα που μοιάζει με ήχους πουλιών για να επικοινωνήσουν στις απομακρυσμένες κοιλάδες.

Γνωστή ως «σφυριά» είναι μία από τις πιο σπάνιες και σε κίνδυνο εξαφάνισης γλώσσες στον κόσμο. Μια μυστήρια μορφή επικοινωνίας από μακριά, με την οποία ολόκληρες συζητήσεις, δεν έχει σημασία πόσο περίπλοκες, μπορεί να γίνουν με σφυρίγματα.
Η σφυριά


Για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, που μπορούν να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν με τα μυστικά νοήματα της σφυριάς είναι οι βοσκοί και οι αγρότες από αυτή την περιοχή της πλαγιάς, ο καθένας εκ των οποίων έμαθε το αυστηρά φρουρούμενο παραδοσιακό μυστικό στα παιδιά του.

Αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες, ο πληθυσμός της Αντιάς μειώθηκε από τα 250 άτομα στα 37 και καθώς οι πιο ηλικιωμένοι σφυριχτές χάνουν τα δόντια τους, πολλοί δεν μπορούν πια να αποδώσουν τα νοήματα της σφυριάς.

Σήμερα, επεσήμανε το «ΒΒC», υπάρχουν μόνο έξι άνθρωποι που έχουν απομείνει στον πλανήτη που μπορούν ακόμη να «μιλήσουν» την αμίλητη αυτή γλώσσα.

Σύμφωνα με το wikipedia.org, εκτός από την Αντιά, διάλογοι μέσω σφυριγμάτων έχουν καταγραφεί και στα χωριά Σιμικούκι και Ευαγγελισμός. Πρέπει να σημειωθεί ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ σφυριγμάτων στα ελληνικά και τα αρβανίτικα. Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι της Αντιάς ήταν απόγονοι Περσών στρατιωτών, οι οποίοι φρουρούσαν Ελληνες αιχμαλώτους στην περιοχή της Καρύστου. Υστερα από την ήττα τους στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Περσικός στρατός εγκατέλειψε τους φρουρούς της Καρύστου, οι οποίοι κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές γύρω από την Αντιά. Αναμείχθηκαν με τους τοπικούς πληθυσμούς και αφομοιώθηκαν από αυτούς.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι κάτοικοι της Αντιάς είναι δωρικής καταγωγής, αφού σε αντίθεση με τους γύρω πληθυσμούς δεν μιλoύν αρβανίτικα. Μια λιγότερο γνωστή εκδοχή παρουσιάζει ως «πατέρες» της σφυριάς μια ομάδα από κατοίκους της Αίνου στη Θράκη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή το 1469 ως αιχμάλωτοι των Βενετών.

Η «ανακάλυψη» της γλώσσας από τα μέσα ενημέρωσης έγινε τον Μάρτιο του 1969 από σωστικά συνεργεία, που σκοπό τους είχαν την ανεύρεση της σορού ενός πιλότου, το αεροπλάνο του οποίου προσέκρουσε στην περιοχή του όρους Οχη.
ekirikas

« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.